Прочитај ми чланак

КИНЕСКИ АУТО ПУТ: Кроз Албанију и Црну Гору, Србија излази на море

0

Вредност новог инвестиционог циклуса у инфраструктури, са пројектима који треба да почну да се реализују, износи око пет милијарди евра.

То је истакла потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић. Она је за данашњу „Политика“ прецизирала да нови инвестициони циклус, између осталог, укључује пројекте изградње Фрушкогорског и Моравског коридора, ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина, као и пројекат ауто-пута и брзе саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница.

foto: flickr

 

Према њеним речима, вредност инвестиција које се данас реализују и које су договорене је око 16 милијарди евра, док се вредност нових инвестиција које треба да почну да се реализују процењује на око пет милијарди евра.

– За Фрушкогорски коридор имамо завршену документацију за три деонице и четврта се ради. Имамо Меморандум са кинеским ЦРБЦ-ом, а следеће недеље почињу разговори о комерцијалном уговору. Очекивана вредност изградње је око 400 милиона евра. Надамо се да би до јесени требало да се договоримо, а радови не могу да почну пре следеће године, између марта и маја – рекла је Михајловићева.

Говорећи о друмском Коридору 11 и изградњи ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина, потпредседница Владе рекла је да је за Србију важно да кроз Црну Гору и Албанију добије излаз на море, али и да обезбеди ауто-пут за наше становништво које живи на том подручју, као и бржи проток робе.