Прочитај ми чланак

СП У ФУДБАЛУ: Лош меч, али важна победа Хрватске на старту Мундијала

0

Фудбалери Хрватске остварили су важну победу на старту Мундијала у оквиру групе Д, пошто су са 2:0 савладали селекцију Нигерије.

Хрвати нису блистали у Калињинграду, штавише одиграли су веома слабо, али су и тако успели да буду бољи од индиспонираних Нигеријаца и искористе кикс Аргентине.

’Гаучоси’ су изненађујуће ремизирали са Исландом у првом сусрету, па екипа Златка Далића има добру шансу да заврши као прва у групи.

Група Д

Хрватска – Нигерија 2:0 (1:0)
(Етебо 32аг, Модрић 71п)
Калињинград
стадион: Арена Балтика
број гледалаца: 35.000
судије: Сандро Ричи (Бразил), Емерсон Де Карваљо (Бразил), Марсело Ван Гасе (Бразил), Антонио Матео Лахос (Шпанија)
Хрватска (4-2-3-1): Субашић – Врсаљко, Вида, Ловрен, Стринић – Ракитић, Модрић – Ребић (Ковачић 78), Крамарић (Брозовић 60), Перишић – Манџукић (Пјаца 85)
Нигерија (4-3-3): Узохо – Балогун, Еконг, Шеху, Идову – Етебо, Ендиди, Оби Микел (Нванкво 88) – Мозес, Ивоби (Муса 62), Игало (Ихеначо 73)

Утакмица у Калињинграду требало је да нам донесе добар фудбал, али смо за исти остали ускраћени у првих 45 минута.

Хрвати су, под притиском да су фаворити, тешко успевали да креирају добре прилике, док су се ’Супер орлови’ определили за полуконтре и контре.

Екипа Златка Далића је неколико пута припретила са дистанце, али је након нешто више од пола сата игре ипак успела да стигне до вођства, иако у првом делу ниједна екипа није имала шут у оквир гола.

Након корнера Луке Модрића са десне стране, Марио Манџукић се бацио у петерцу и захватио лопту главом која је, на путу закачила ривала и завршила у мрежу – аутогол је постигао Етебо.

Нигерија је већ у следећем нападу могла да узврати, Одион Игало није успео, да би најбољу шансу за ову афричку селекцију пропустио Алекс Ивоби у финишу полувремена.

Везиста Арсенала је из прве ухватио одбитак и опалио га голу Данијела Субашића, али је испред њега сјајно изблокирао Дејан Ловрен и Хрватима сачувао минималну предност пред одмор.

Друго полувреме почело је очекиваном офанзивом ’Супер орлова’, али осим спорадичних покушаја Виктора Мозеса, није било превише узбуђења.

Хрвати су постепено успостављали контролу и у у 72. минуту успели да преломе отпор ривала.

Поново је изузетну одлуку донео судија Сандро Ричи, када је код корнера видео да је Еконг оборио Манџукића и показао на белу тачку.

Сигуран извођач најстроже казне био је капитен Модрић, пославши лопту у једну, а голмана у другу страну.

У следећем колу ‘Коцкасти’ се у четвртак састају баш са Аргентинцима, док ће Нигеријци на мегдан Исланду дан касније.