Прочитај ми чланак

И БРНАБИЋЕВА ПРИМИЛА КУРЦА: Да ли је задовољна сарадњом

0

Премијерка Ана Брнабић и аустријски канцелар Себастијан Курц оценили су да су билатерални односи две земље на веома високом нивоу, саопштила је Влада Србије.

Брнабићева, која се састала с аустријским канцеларом у оквиру учешћа на Форуму Европа Вахау, истакла је да је Србија опредељена за даље јачање сарадње, посебно економске.

Фото: Канцеларија за сарадњу с медијима Владе Србије

„Подршка Аустрије у процесу европских интеграција изузетно је важна за Србију“, нагласила је српска премијерка у разговору.

Од 1. јула ове године, Аустрија ће преузети председавање Савету ЕУ.

„Очекујемо наставак подршке Аустрије у процесу интеграције Србије и Западног Балкана у ЕУ“, истакла је Ана Брнабић.

Председница Владе рекла је да је Србија посвећена јачању мира и стабилности и даљем интензивирању регионалне сарадње.

„Сарадња у оквиру Берлинског процеса је нарочито значајна за Србију, јер обухвата приоритетне пројекте у региону – економију, енергетику, инфраструктуру и сарадњу младих“, истакла је Брнабић.

Србија је такође захвална Аустрији на доприносу стабилности на Косову и Метохији, кроз учешће у мисијама Кфора и Еулекса, наводи се у саопштењу.

Аустрија је један од најзначајнијих економских партнера Србије и један од највећих инвеститора у српску привреду. Прошле године робна размена износила је 997,8 милиона евра, а аустријска улагања 251,3 милиона евра.

У 2017. години Аустрија је била други највећи инвеститор у српску привреду.

Аустрија је такође важан партнер и у пројектима заштите животне средине и пољопривреде, посебно у областима третмана отпада и отпадних вода.

Премијерка је истакла да су за Србију важне нове аустријске инвестиције, посебно у инфраструктури, модернизацији индустрије, енергетици и обновљивим изворима енергије.

Брнабићева и Курц разговарали су и о актуелним безбедносним питањима у вези са миграцијама, додаје се у саопштењу.