Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: ГМО – Опасност која прети

0

У овом времену у коме се брзо и поприлично стресно живи неопходна је као једна од основних мера производња и конзумирање здраве хране.

Наша земља је једна од ретких држава која је Законом о генетички модификованим организмима („Сл. Гласник РС“, бр. 41/2009) забранила увоз, узгој,  прераду и стављање у промет модификованих организама на територији Републике Србије. То би требало да нам представља гаранцију да се хранимо исправним намирницама. Међутим, да би Србија приступила Светској трговинској организацији која је изградила одређена правила, наша земља би морала да измени постојећи Закон.

Поставља се питање: Да ли је вредно приступити СТО  организацији уколико морамо свесно пристати на ГМО? Да ли смо спремни и свесни да пристајемо да убијамо себе и своје ближње сваког дана на најбезболнији начин?

Народни посланик Проф. Др. Миладин Шеварлић је предложио Народној скупштини  Републике Србије кровну Декларацију о генетски модификованим организмима и производима од ГМО, међутим већина народних посланика није гласала за исту,  након чега је предлог одбијен. Поставља се питање зашто овај предлог није усвојен ако је на општу корист свих? Који се све  то лобији и политичке елите боре да се за ГМО широм отворе врата свих наших домава?

Још више забрињава чињеница да је у припреми нови закон којим ће се либерализовати тржиште за промет и увоз ГМО и производа ГМО и то по хитном поступку и без јавне расправе.

Учињени су  напори и на „Маршу против Монсанта“, одржаног 19 маја. 2018. године, који представља симбол борбе против глобализма и покушај да се пробуди свест јавности према опасностима које су се надвиле над свима нама, а тичу се великих мулти-националних корпорација које протежирају своја ГМО семена и производем, које желе да убаце у ланац исхране људи жиром света и створе трајну зависност шире популације од њихових производа, а све ради максимизирања профита и лукреативних интереса најбогатијих.

Уласком у СТО Србија би имала предности због регулација трговинских односа између земаља учесница, међутим Србија и са друге стране има предности, јер смо једина земља у Европи која не производи генетски модификовану соју што значи да можемо сачувати тренутну позицију земље произвоођача и извозника здраве хране.

Ми јесмо мала земља, економски рањива и исцрпљена,  али  смо и народ јаког карактера и одважног менталитета, те  ако желимо бољу будућност морамо да се изборимо за чврст став и јасне одговоре по питањима попут овог о ГМО, јер се једном направљена грешка, бар у овом случају може веома тешко исправити у будућности.

Драгана Симоновић, студент III године Правног факултета у Крагујевцу

ГО Двери Крагујевац