Прочитај ми чланак

АДВОКАТ МАРКО ПУШИЦА: Правно гледано Вучић је највећи издајник Косова

0

Гост нове емисије "Форум" био је функционер Двери и адвокат Марко Пушица. Пушица у Дверима обавља функцију председник Стручног савета за уставна питања, правду и законодавство и координатора Комисије за АП КИМ - под окупацијом.

Пушица је одмах на почетку емисије одбацио могућност да Двери буду део либералног Савеза за Србију и искључио сваку сарадњу са Драганом Ђиласом. Он је нагласио да је мотив људима у Дверима, када су ушли у политику, управо био да се боре против људи попут Драгана Ђиласа.

– Двери су увек заговарале национално окупаљање и ту имамо пре свега у виду националне опције, удружења, партије и политичке покрете – рекао је Пушица и додао да Двери остају на националним позицијама.

Он је објаснио да је коалиција са Сашом Радуловићем на изборима у Београду била локална прича и да Двери не планирају да повлаче такве потезе и на републичком нивоу.

Пушица каже да је став Двери да у борби за Косово и Метохију Србија треба да реафирмише Кумановски споразум и резолуцију 1244 који су дали Србији одређене гаранције и права којих су се све власти после 5. октобра 2000. године одрекле. 

Он је рекао да су власти од 2000. године, изузимајући ДСС, учествовале у “велеиздајничким процесима” на Косову и Метохији, убеђивале и присиљавале Србе да иду на нелегалне приштинске изборе и слабиле српске институције у Покрајини.

Према његовим речима, НАТО никад није окончао рат против Србије и после војне агресије наступила је политичка агресија уз колаборацију појединих носилаца државних органа у Србији који учествују у гашењу суверенитета земље на КиМ. Као најдрастичније примере навео је Бриселске споразуме које је започела Демократска странка на наставила Српска напредна странка.

По његовом мишљењу, Вучић је направио веће кораке ка издаји Косова, али да то не аболира и кривицу Демократске странке и њених тадашњих функционера који се сада налазе у разним партијама. Он је објаснио да кулминација издаје Косова почиње у време власти ДС када се потписује први Бриселски споразум.

Пушица подсећа да након промене власти 2012. СНС не мења политику коју је водио ДС према Косову већ наставља да слаби Србију у јужној Покрајини чиме диже издају на виши ниво.

– Правно гледајући опаснији споразуму су потписани након 2012. године у време власти СНС-а – рекао је он.

У емисији је било речи о нерегуларности гласања на Косову и Метохији, профитерима на косметској кризи, унутрашњем дијалогу и његовим ефектима, плану Двери за решавање кризе итд. Пушиц објашњава и шта је све угашено од српских институција на КиМ, а шта и даље постоји.