Прочитај ми чланак

ХАОС У ГРЧКОМ ПАРЛАМЕНТУ: Ухапшен посланик Златне Зоре – позивао на војни пуч!

0

Посланик грчке ултра-десничарске Златне Зоре Константинос Барбарусис ухапшен је данас након што је позивао на војни пуч, током дебате у парламенту о поверењу влади

Посланик грчке ултра-десничарске Златне Зоре Константинос Барбарусис ухапшен је данас након што је позивао на војни пуч, током дебате у парламенту о поверењу влади.

foto: twiter/novosti

 

Како се наводи, његово хапшење наредило је државно Тужилаштво због говора који је одржао током другог дана скупштинске расправе, преноси Ројтерс.

Та седница заказана је због договора око имена који су постигли премијери Грчке и Македоније Алексис Ципрас и Зоран Заев.

„Почело је распарчавање Грчке. Како политичко руководство земље не доноси законе у интересу нације, већ из сопствених интереса, позивам војно руководство земље да поштује своју заклетву и ухапси премијера Алексиса Ципраса, министра одбране Паноса Каменосандуа и председника Грчке Прокопис Павлопулоса, како би се избегла ова издаја“, рекао је Барбарусис.

„Златна зора“ је осудила ове Барбарусине коментаре и избацила га из странке, али тој странци је забрањено да учествује у даљој дебати.

Како је саопштило Тужилаштво, правосудним органима не треба дозвола парламента да укине посланички имунитет.

ЦИПРАС НА УДАРУ ЗБОГ МАКЕДОНИЈЕ: ПАРЛАМЕНТ РАСПРАВЉА О НЕПОВЕРЕЊУ ВЛАДИ

Посланици грчког парламента наставили су расправу о предлогу за изгласавање неповерења влади Алексиса Ципраса, који је лидер опозиције Киријакос Мицотакис поднео због споразума с македонским властима о промени имена те земље.
За данас су на Тргу Синтагма испред парламента најављене демонстрације противника споразума који сматрају да је Ципрас, лидер левичарске Сиризе, дао Македонији превише уступака, наводи Асошиејтед прес.

Тежње Скопља да се придружи НАТО и ЕУ биле су годинама блокиране због дугогодишњег спора с Грчком која је од стицања независности Македоније 1991. године одбијала да је призна под њеним уставним именом, наводећи да оно имплицира територијалне претензије према грчкој покрајини Егејској Македонији, и да узурпира старогрчко наслеђе.

Ципрас има већину од свега четири посланика од укупно 300 у грчком парламенту, а споразум о називу Македоније изазвао је пукотине и унутар саме владе. Биће одлучујуц́и став министра одбране Паноса Каменоса, лидера десничарске партије Независни Грци, мањег коалиционог партнера у влади. Каменос је још пре објављивања споразума рекао да ц́е му се успротивити у парламенту, а Ципрасу би у том случају била потребна подршка политичких противника за ратификацију споразума. Нејасно је, међутим, да ли ће примедбе Каменоса на споразум о називу Македоније довести до пада владе, ако његова странка буде гласала против Ципраса. Грчки премијер је рекао да не очекује да ће се то десити.

Предлог решења о спору око имена Македоније подстакао је дубоко националистичке ставове у обе земље где критичари оптужују премијере за „издају“.

Док се Ципрас суочио с директним изазовом за опстанак своје коалиционе владе, Заев има проблема пошто је председник Македоније Ђорђе Иванов рекао да неће потписати споразум ако га Собрање одобри, док највећа опозициона странка ВМРО-ДПМНЕ организује масовне протесте.

ДЕМОНСТРАНТИ ПОКУШАЛИ ДА УЂУ У ПАРЛАМЕНТ

У Атини се у петак догодио мањи инцидент када су учесници протеста у Атини, покушали да уђу у грчки парламент, у коме је у току расправа о неповерењу влади.

foto: flickr

 

Седница о неповерењу заказана је на захтев опозиције, а због договора о имену Македоније који су пре неколико дана постигли грчки и македонски премијер Алексис Ципрас и Зоран Заев.

Полиција је успела да спречи поједине учеснике, који су носили заштитне мотоциклистичке кациге када су покушали да уђу у парламент, преноси АНА.

Поједини демонстранти остали су на улазним степеницама у парламент, а други су испред те споменика незнаном јунаку, који се налази испред те институције, махали заставама Грчке.

Портал Катиметрини преноси да учесници протеста испред парламента узвикују слогане којима оптужују Владу за издајничко понашање, као и да је број учесника далеко мањи него на протестима који су раније ове године организовани истим поводом.

У грчком парламенту посланици већ други дан расправљају о поверењу влади због постигнутог споразума, а посланици би у суботу требало да гласају.