Прочитај ми чланак

ДА ЛИ ЈЕ ЗБОГ ОВОГА ВУЧИЋ КУРЦУ НАЈБОЉИ ДРУГ? Балкан центар за смештај емиграната

0

Аустријска влада преговара са земљама Западног Балкана о успостављању центара за протеривање илегалних миграната.

Беч „већ води преговоре“ са Београдом, Тираном, Скопљем и Приштином, о успостављању „кампова за протеривање особа које у Аустрији буду добиле негативан одговор на захтев за добијање азила, а која су дошла преко балканске руте“.

Та лица, треба да буду „паркирана“ у некој, за мигранте „мање атрактивној земљи“.

„Пресе“ наглашава да земље Западног Балкана заузврат траже новац, а Беч тренутно разматра и правне могућности.

У протеривању треба да помогне Фронтекс, али зато мора бити промењен мандат те агенције Европске уније. Фронтекс, како би желели у Бечу, требало би мигранте које спасе на мору, убудуће одмах враћа у северну Африку.

За разлику од Италије, аустријски канцелар Себастијан Курц не жели да центри за прихват, у којима би мигранти могли да поднесу захтев за азил, буду упостављени у северној Африци јер страхује да би на тај начин привукли превише људи.

За сада је нејасно које величине ће бити планирани кампови за протеривање на Балкану.

Тај пројека подржавају Данска и Холандија. Две недеље пред преузимање председавања ЕУ, аустријска влада инсистира на промени парадигме по питању европске политике према мигрантима.

У томе канцелар следи два пројекта истовремено – успостављање кампова за протеривање изван ЕУ заједно са Данском, као и успостављање „осовине вољних“ којом би се затвориле спољне границе ЕУ. 

Да ли то значи да ће цела Србија бити претворена у један велики концентрациони камп, а са благословом нашег државног руководства?