Прочитај ми чланак

И КФОР СТРАХУЈЕ: Албанци ће напасти север Косова у току Мондијала у Русији?

0

Командант Кфора Салваторе Коучи индиректно је потврдио да постоји ризик

Албански екстремисти у Приштини разматрају план да током Мондијала у Русији нападну и заузму север јужне српске покрајине.

До ових драматичних информација дошле су руске службе безбедности које су званични Београд пре десетак дана упозориле да Албанци планирају да после 20. јуна крену у фронтални напад на Србе северно од Ибра.

Албанци мисле да је ово идеалан тренутак за напад јер ће већина светских медија и политичара бити заокупљена фудбалом.

Албанцима је, како каже извор, из САД стигао сигнал да би север Косова требало да заузму у време СП.

– Ако пажљиво пратите међународне спортске догађаје и ратне сукобе, приметићете да је, рецимо, рат у Грузији избио дан пре почетка Олимпијских игара у Пекингу. Или да је рат у Сирији избио истог месеца кад се завршавало Европско првенство у фудбалу 2012. године. Сада постоје озбиљне информације да такав план имају и албански екстремисти и да им је из САД сугерисано да север Косова реше брзо, за 48 сати, и то у току Мондијала – каже извор.

Албанцима је највећа препрека то што не знају како ће реаговати Војска Србије.

Командант Кфора Салваторе Коучи индиректно је потврдио да постоји ризик.

– Безбедоносна ситуацију на Косову је тренутно мирна и стабилна. Међутим, ако буде неког упозорења за нарушавање безбедности, спремни смо да предузмемо све мере како би Косово било сигурно. Ситуација је засад под контролом и процењујемо да ли су инциденти у последњих месец дана етнички мотивисани или не. Ти догађаји повећавају тензије – поручује Куочи.