Прочитај ми чланак

АУСТРИЈА ПРЕУЗИМА ПРЕДСЕДАВАЊЕ, а грађани неће ширење ЕУ

0

Беч -- Уочи преузимања председавања ЕУ Аустријанци су се изјаснили против даљег ширења Уније, показују резултати истраживања института "Аконсулт".

Чак 73 одсто Аустријанаца одбија пријем нових држава у ЕУ, а само 19 одсто има позитиван став на даље ширење, на пример, на земље Западног Балкана, показује анкета урадјена за Регионалне медије Аустрије (РМА).

Foto: EPA / Christian Bruna

„Пред ново ширење ЕУ становништво би морало бити уверено у корист тога“, навела је шефица „Аконсулт“ Кристин Алвингер.

Аустријски државни врх залаже се за ширење ЕУ на Западни Балкан и већ дуго подржава земље региона у приступном процесу, а званичан Беч је најавио и да ће даље приближавање Балкана бити један од приоритета председавања од 1. јула.

Када је реч о избеглицама, 54 одсто верује да ЕУ неће моћи да пронађе заједничко деловање, а истовремено 35 одсто је уверено да ће бити јединственог решења.

„Ове бројке изненадјују, пошто тренутно нема никаквих назнака за заједничко решење. Из тога се види велика жеља за савладавањем мигрантског проблема“, додала је Алвингер.

Ако би оснивачи ЕУ, као што су Немачка или Француска, по узору на САД, основали Уједињене државе Европе, само би 14 одсто било за приступање Аустрије, а 78 процената против.

„У основи Аустријанци желе мање ЕУ, него више“, објашњава Алвингер.