Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ НА ОТВАРАЊУ ТАНАП-а: Дивимо се Ердогану и Турској

0

Председник Србије Александар Вучић је у обраћању на свечаној церемонији отварања Трансанадолијског плиновода (ТАНАП) у граду Ескишехиру у Турској изјавио како његово присуство на свечаности представља јасну потврду успешних билатералних односа Србије и Турске.

„Моје присуство данас овде представља нову, врло видљиву потврду успешних билатералних односа Србије и Турске, који доприносе како напретку наше две земље, тако и целог региона Западног Балкана“, казао је председник Србије у обраћању.

Он је нагласио да је изградња гасовода ТАНАП-а веома важна јер даје наду да регион Југоисточне Еуропе неће остати изолован када су у питању велики енергетски пројекти.

Додао је и како ће овај пројекат гасовода знатно побољшати енергетску повезаност тог дела Европе чиме ће побољшати и климу за долазак нових инвеститора у земље региона.

„Србија жели да види регион који је повезан инфраструктурним пројектима, али истовремено повезује земље региона са другим земљама“, рекао је Вучић.

Председнику Турске Ердогану као и председнику Азербејџана Илхаму Алијеву је честитао због пројекта гасовода.

„Дивимо се начину на који је председник Ердоган урадио одређене ствари за свој народ и своју земљу. Под вашим руководством Турска ће имати не само добре односе са Азербејџаном, већ и са Србијом“, казао је Вучић, напомињући да ће Турска захваљујући Ердогану моћи да изгради „најбоља пријатељства“.

Гасовод су заједно отворили председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, председник Србије Александар Вучић, председник Украјине Петро Порошенко, председник Азербејџана Илхам Алијев и председник Северног Кипра Мустафа Акинци.

Овим гасоводом ће гас из Азербејџана, кроз Грузију и Турску, бити транспортован до Италије и Европе.

Годишњи капацитет ТАНАП-а износиће 16 милијарди кубних метара гаса, а од тога Турска ће користити шест милијарди кубних метара док ће преосталих десет милијарди кубика бити испоручивано европском тржишту.