Прочитај ми чланак

ХРВАТСКА ПРЕДСЕДНИЦА: Хрватском народу прети нестанак!

0

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић оценила је на представљању предлога мера за демографску ревитализацију да је реч о животном питању, питању опстанка Хрватске као државе и хрватског народа.

„Хрватској су потребне дубоке промене“
– Спровођење мера има своју цену, али њихово неспровођење има још већу цену, а то је нестанак хрватског народа и државе у не тако далекој будућност – рекла је Грабар Китаровић на представљању својих демографских мера, које је радила у сарадњи с бројним демографима и другим стручњацима, али не и Владом, која има свој стручни тим и програм.

Она је нагласила да су Хрватској потребне дубоке, корените друштвене промене и оценила да досадашње демографске стратегије нису дале жељене резултате јер су се спроводиле само појединачне мере.

Китаровић је рекла и да јој је жао што је Влада недавно одбила њен предлог за заједничком седницом о демографији и оценила да уместо међусобних оптужби треба постићи национални консензус.

Она је подсетила да је према попису становништва из 2011. Хрватска имала око 4,28 милиона становника, док их је данас мање од четири милиона, с израженом неравнотежом у добном саставу.

Као неке од разлога за одлазак људи из земље она је навела општу друштвену климу, радни и материјални статус у држави, као и субјективне разлоге, односно жеље за путовањем и стицањем додатног образовања. Проблем је, међутим, што Хрватска не ствара услове да се млади људи врате, сматра председница.

Неке од мера које предлаже и за које очекују подршку Владе су економске мере како би се отворила нова радна места, с пореском реформом као кључном мером којом би се смањио трошак рада за послодавце и повећале плате за запослене, реформа јавне упаве и потпуно дигитализацију, као и мере породичне политике, односно помоћ породицама с децом.

Уз то је навела и мере усељавања, односно повратак исељеника и усељавања странаца, с обзиром да земљи недостаје радна снага.