Прочитај ми чланак

ПАЦОЛИ КУПУЈЕ СВУ ЗЕМЉУ ОКО МАНАСТИРА, хоће да затру српски траг на Космету

0

Један од најбогатијих Шиптара и шеф дипломатије лажне шиптарске државе на Косову - Беџет Пацоли, заинтересован је за куповину српских имања око Грачанице и око црква и манастира у покрајини.

За то нуди велике своте новца. Куповина имања у околини светиња указује на намеру да се затру трагови да су Срби икада ту живели.

Да би се то спречило, Епархија рашко-призренска основала је пре неколико година Фонд са циљем да откупи српске куће и имања надомак светих места.

Међутим, Фонд кубури с новцем, па је свака донација појединаца, фирми или државе добродошла. Ипак, Епархија је својим новцем већ успела да откупи неколико имаwа у Грачаници, Хочи и Ораховцу, односно местима која сматра значајним за опстанак Срба и СПЦ.

А Срби, како би осигурали да њихова имовина не падне у руке Албанаца, све чешће имања нуде на откуп цркви.

– Годинама сам одбијала да кућу и плац у центру Грачанице продам Албанцима за 300.000 евра.- рекла је за „Новости“ жена, која није желела да јој се открива име.

Зато је по знатно нижој цени кућу и имање понудила СПЦ, али је новац поново проблем. Оно што радује је чињеница да су имућнији косметски Срби почели да купују куће и њиве од сународника како не би све доспело у албанске руке.