Прочитај ми чланак

ИЗВРШИТЕЉ КОЈИ ЈЕ ПРОДАО ИМОВИНУ ВРЕДНУ 800000€ због дуга од 30000 и задржао вишак

0

Судски извршитељ Александар Дуркулић би могао да остане без посла и да буде разрешен дужности извршитеља, незванично сазнаје "Блиц".

Тужилац Министарства правде води дисциплински поступак против извршитеља јер је продао имовину дужника веће вредности од вредности дуга и задржао 20 милиона динара. Предложена је суспензија и разрешење Дуркулића. У овом случају се, незванично сазнајемо, извршитељу приписује продаја имовине уз непоштовање сразмере вредности, што представља тешку повреду правила.

Подсетимо, Министарство правде је пред Дисциплинском комисијом против извршитеља покренуло дисциплински поступак, зато што је имовину дужника С. Ћ. из Новог Сада продао, намирио дуг који је мањи од вредности продате имовине, а на крају остатак од чак 20 милиона динара од продатих ствари није вратио дужнику.

Поред губитка посла, извршитељ би се могао наћи и на суду, пошто је дужник преко свог адвоката против њега поднео кривичну пријаву за злоупотребу положаја, а тим поводом пред Вишим тужилаштвом у Новом Саду покренута је истрага.

Оштећена породица позајмила 30.000 евра, па остала без свега

Цела мука породице С.Ћ. почела је када је он од пријатеља по уговору о позајмици узео око 30.000 евра. Дуг није враћао, а пријатељ је предложио извршење, што је суд прихватио. Док извршење није почело С. Ћ. је већ отплатио део дуга са каматама и то, како је навео Радио 021 више од 50.000 евра. Међутим, на тај дуг додато је и извршење за дугове према банци због кредита, али и још једног повериоца.

С. Ћ. је онда остао без имовине, тако што је извршитељ одлучио да прода три непокретности. На крају, продата је само једна некретнина која има осам посебних делова, што је било супротно Закону о извршењу и обезбеђењу. Тих осам делова вредели су скоро 800.000 евра, далеко више новца него што је С. Ћ. дуговао, али се извршитељ, ипак, одлучио да их све понуди на продају. Из прва два пута није успео све да прода, али јесте из трећег и тако је далеко вреднија имовина од дуга продата.

Цео случај стигао је пред Комисију Министарства правде, али и Коморе извршитеља која је извршила ванредни надзор над радом извршитеља.

У Комори су раније рекли да ће мера која ће бити изречена зависити од исхода поступка који се води пред Дисциплинском комисијом Министарства прае. Они су такође потврдили да је Дуркулић задржао 20 милиона динара, које је по закону био дужан да врати дужнику.