Прочитај ми чланак

ГЛАС АМЕРИКЕ О МАКЕДОНИЈИ: Македонија у рукама Кремља и православне мисије

0

"Македонија постаје дестинација за политичке стратеге Кремља, идеологе руске изузетности и московске православне мисије", преноси данас Глас Америке.

Под насловом „Анализа дезинформација: Хоће ли Македонија постати руски сателит“, ВОА наводи да, као и у Украјини, стратези руског информационог рата идентификују постојеће слабе тачке у земљи која се нашла на мети, и представљају их на начин да промовишу интересе Москве.

У Македонији, стратези Кремља истичу у својим публикацијама постојећа етничка и политичка питања која обухватају албанску мањину, али и питања која прате евроатлантске аспирације Македоније, наводи се у тексту који је оригинално обљављен на веб-сајту за проверавање чињеница, заједничком пројекту Гласа Америке и Радија „Слободна Европа“ (www.полyграпх.инфо).

Према Македонском сервису Гласа Америке, кључни стратег у руском информационом рату у Македонији је Леонид Савин, који је крајем маја обучавао 50 припадника „Јединствене Македоније“, ултрадесничарске странке која се противи промени имена Македоније и доживљава пут земље према НАТО и ЕУ као крај македонске државности и независности. 

У тексту се наводи да је Савин „комесар Евроазијске омладинске уније“, крила руске ултранационалистичке Евроазијске уније, покрета који су створили Александер Дугин и његови идеолошки сарадници и да је један део платформе те уније под називом „Наш непријатељ“ у потпуности посвећен САД. 

Тај одељак се завршава параграфом у којем пише: „Наша Унија има апсолутног непријатеља. То су САД. Оне су алфа и омега наше мржње“, преноси ВОА. Поред блискости с Александером Дугином, остале Савинове везе додатно га идентификују као кључну фигуру експанзионистичке политике Кремља. Савин се наводи као главни уредник две агенције, Катехон и Геополитика, и као редовни сарадник државног Фонда за стратешку културу.

Катехон је веб-сајт који је основао и финансира Константин Малофејев, руски мултимилионер, који је под санкцијама САД због своје логистичке, финансијске, идеолошке и материјалне подршке руским операцијама на Криму и у источној Украјини.

Украјина је, међутим, тек мали део Малофејевљевих геополитичких интереса. Истрага немачког недељника Цајт 2015. године открила је везе које су Малофејев и Дугин имали са водећим грчким политичарима, а читав траг на крају води до све до председника Русије. 

Малофејев, Дугин и остали наводно су учествовали и у покушају пуча у Црној Гори 2016. године, али и неколико других тајних руских операција на Балкану, додаје се у анализи.