Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКОГ МОНАХА, ИЗ СРПСКОГ МАНАСТИРА НА КиМ, Албанци оптужују да дилује дрогу

0

И док је давао изјаву у Америци, из манастира су му слали поруке и обавештавали га како неки Албанци дивљају аутомобилом поред цркве и пуштају гласну музику.

Софроније је амерички монах који живи у малом манастиру на Косову. Отишао је у Америку и испричао све о свом манастиру, али и ситуацији у јужној српској покрајини. Истакао је да је пристисак на Србе огроман и да су провокације од стране муслиманског становништва све чешће.

– Мислим да то углавном долази од незадовољног албанског становништва. Када су се ослободили Срба, њихова земља је сада сиромашнија и гора него што је била раније. Због тога постају још већи националисти – истакао је монах Софроније за „Ортхоцхристиан“.

Како каже, у све то је умешана и политка, али не жели да се меша у то. Недавно је доживео и једну непријатност када је са још једним монахом отишао у продавницу.

– Када сам изашао из радње, полицајци су викали на монаха који је био са мном. Говорили су на албанском језику, па сам им се обратио на истом. Питао сам их у чему је проблем, па су почели и на мене да вичу: „Имате ли дрогу у торби? Да ли имаш оружје? Продајеш ли дрогу и оружје?“ Када сам им рекао да немам, одмах су ми тражили документацију. Хтели су и у станицу да нас шаљу. Када сам извукао свој амерички пасош, одмах су ми рекли: „Извините. Све је у реду, можеш да идеш.“ – истакао је монах.

Истакао је да то била само још једна провокација, јер ако су сумњали да поседује дрогу, зашто су га пустили кад је показао амерички пасош? Касније су малтретирали другог монаха који је Србин. Успео сам да им објасним да их не разуме, па су нас након неког времена пустили да идемо.

– Пре неколико месеци људи су у продавници викали: „Убиј Србина!“ Још страшније је то што нико није одреаговао, нико није био забринут. Позван сам на то суђење, али оптужени није дошао. Према косовском закону морате имати српског тумача, а суд га, наводно, није могао наћи, иако су имали неколико месеци за припреме. Ови примери показују колико добро функционише косовски правосудни систем – додао је монах.

И док је давао изјаву у Америци, из манастира су му слали поруке и обавештавали га како неки Албанци дивљају аутомобилом поред цркве и пуштају гласну музику. Како каже, нико им се не може супроставити.

Монах се нада да ће амерички народ схватити какав је то живот хришћана, и то у деловима где доминирају муслимани.

– Можете да нас прогоните, одузмете наше послове и земљу, убијете људе, али на крају, ми смо хришћани. Нисмо уплашени јер имамо наду у Христу, имамо радост и сва блага. Живимо у веома тешким усковима у којима смо прогоњени, али нисмо поражени – истакао је монах Софроније.