Прочитај ми чланак

ВЕЉА: Андреј Вучић, Синиша Мали и Драган Вучићевић држе монопол над малинама

0

Мафија хоће да заради пет пута више од произвођача малина, рекао је председник Нове Србије Велимир Илић и истакао јуче на конференцији за новинаре да та странка подржава штрајк малинара и блокаду у Београду, 8. јуна, поводом поскупљења горива.

Илић је рекао да Андреј Вучић, Синиша Мали и Драган Вучићевић држе монопол над малинама.

Он је поставио питање зашто откупна цена малина не може да буде 180 динара, ако замрзнуте малине, лошег квалитета, коштају 600 динара за килограм.

Мафија хоће да зарди пет пута више од произвођача, оценио је Илић.

Илић је такође питао како је могуће да евро опада, а цена нафте расте и истакао да смо најскупљи у региону.

„У Србији просечна плата је 400 евра, а цена нафте је 156 динара, док је у Словенији просечна плата 1.050 евра, а цена нафте је 1.30 евра. Кроз акцизе за нафту, Србија је опљачкана земља“ изјавио је Илић.

Нова Србија је за замрзнути конфликт. Ако будемо ишли на референдум, важно је поставити јасно питање. Убеђен сам да нико неће гласати за прихватање независности Косова, нагласио је Илић.

Протест малинара у Косјерићу: Министре, где си био до сада?

Малинари су у Пријепољу уклонили блокаду, али то не значи да су протести престали. јуче су негодовали малинари из Косјерића.

И док се чекају данасшњи разговори са ресорним министром Браниславом Недимовићем, отвара се питање шта малинари могу да постигну, уколико се не разговара о откупним ценама, што је и био повод за протесте?

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић разговораће у четвртак само са произвођачима малине из Удружења „Лимска долина“ из Пријепоља и Прибоја који су незадовољни ценом блокирали магистрални пут према Црној Гори, али не и с малинарима из других удружења, рекли су агенцији Бета у том министарству.

Објашњење за то је што, како тврде у министарство, имају коректну комуникацију са Асоцијацијом малинара Србије који нису учествовали у блокади магистралног пута.

Министар пољопривреде захвалио је малинарима што су прекинули протест код Пријепоља и најавио да ће у четвртак са њима разговарати о производњи малине, али не и о откупној цени рода пошто њу одређује тржиште. Малинари из Косјерића га питају, коментаришући ту изјаву, где је био од прошле бербе до јуче. Подсећају да су и за то време тражили састанке, а да сада кад берба почиње хоће да причају. Поједини додају да је то само куповина времена, да би се малинари склонили с пута и да је то – обећање лудом радовање.

Малинари из Косјерића кажу да све испод 180 динара значи да раде џабе – да раде за произвођаче хемије, за произвођаче ђубрива и хладањачаре.