Прочитај ми чланак

БОРСКО ЈЕЗЕРО И БРЕСТОВАЧКА БАЊА нова туристичка дестинација Србије

0

Борско језеро могло би да постане нови туристички бисер источне Србије, као и популарно место за спорт и рекреацију, док би Брестовачка бања, у његовој непосредној близини, новим бањско-лечилишним садржајима и са комплетном културно-историјском целином коју обухвата, најзад требало да искористи свој велики туристички потенцијал.

Наиме, Планом генералне регулације туристичког подручја Борско језеро – Брестовачка бања, који је представљен на недавно одржаном 26. Међународном салону урбанизма у Нишу, предвиђена је градња нових хотела, вила и туристичких апартмана, као и спортско-рекреативног комплекса на обали Борског језера, а планиран је и такозвани „Подбрански аквасити“. еКапија сазнаје и да већ има инвеститора заинтересованих да у Брестовачкој бањи изграде нове туристичке објекте, као и велику гаражу.

Планом предвиђено уређење око 1.000 ха

План генералне регулације израдили су Јавно предузеће Завод за урбанизам Ниш, Институт за архитектуру и урбанизам Србије из Београда и предузеће Шидпројект из Шида. Носилац израде плана је Општинска управа општине Бор.

Како у разговору за еКапију објашњава руководилац израде Плана Валери Стоилков, одговорни урбаниста из нишког Завода за урбанизам, вредност Плана је 10,704 милиона динара, а средства за његову израду обезбедио је буџетски фонд за заштиту животне средине Општине Бор.

– Скупштина општине Бор усвојила је План 27. марта ове године, а на снагу је ступио осам дана касније, када је почело и издавање грађевинских дозвола. Иначе, првобитно је била предвиђена израда два плана – једног за Борско језеро, а другог за Брестовачку бању. Ипак, локална самоуправа је одлучила да цело подручје споји у један плански документ, иако је тако настала прилично велика територија која се уређује – око 1.000 хектара, односно 10 квадратних километара – наводи наш саговорник и подсећа да је Борско језеро формирано 1959. године као вештачка акумулација за техничку воду за флотацију РТБ Бор.

Према његовим речима, око језера је још у време социјализма почела одређена изградња, у том тренутку планска, и настали су објекти за одмор и опоравак радника, бунгалови, одмаралишта, као и хотел Металург на самој обали, који је сада руиниран. И остале грађевине су у прилично лошем стању.

– Када је 80-их година кренула експанзија приватне градње, почело је да ниче викенд насеље на северном делу, изнад хотела Језеро. Оно је урбанистички добро разрађено и плански изграђено, јер су планови углавном испоштовани. Међутим, после тога је 90-их година кренула дивља градња око језера и непланско подизање објеката – напомиње Валери Стоилков.

Он каже да је тада „нападнута“ обала, никле су нове викендице без канализације и прописне инфраструктуре, што су основне ствари да би се сачувао квалитет воде, самим тим и туризам око језера. Приликом градње првог, плански осмишљеног насеља, проблем је решен изградњом система за препумпавање, са цевима испод језера.

– Ми смо овим Планом генералне регулације покушали да уредимо комплетну инфраструктуру подручја и да свака парцела, односно плац добије адекватан прилаз. Планирали смо и простор за веће објекте, уважавајући намере будућих инвеститора, који су већ заинтересовани да овде граде хотеле и апартмане – објашњава детаље Плана саговорник еКапије.

Развој туризма и спортови на води

Валери Стоилков подсећа да тренутно на Борском језеру постоји хотел Језеро који једно време није радио, али је сада реновиран, има 4 звездице и и даље је у власништву РТБ Бор. Ту је и вила Вертиго, затим један мањи туристички објекат, као и руинирани хотел Металург који је на најбољој позицији – на полуострву изнад језера.

– На локацијама Борског језера и Брестовачке бање планирана је изградња нових хотела и туристичких апартмана, као и реконструкција и доградња хотела Металург на западној обали језера. Укупна површина планирана за ове намене износи 15,07 ха. Такође, на северној и јужној обали језера планирана је изградња туристичких апартмана, вила и пансиона на укупној површини од 25,54 ха – наведено је у Плану, уз напомену да се већ започети апартмани на јужној обали језера, индивидуални објекти на северној обали и северозападно од Брестовачке бање уклапају у будуће зоне.

Осим даљег унапређења туризма око језера, Планом је, у оквиру главних праваца развоја, предвиђена и изградња садржаја за спорт и рекреацију.

– Спортско-рекреативни комплекс на обали језера површине 2,06 ха обухвата уређену главну плажу, са понтонима, и њено непосредно залеђе. Ту је планирано и изнајмљивање рекреативних пловила, као и пристан за чамце и полигони за спортове на води, те спортски терени на обали – прецизира Стоилков и додаје да изградња „реверзибилних аквапаркова“ низводно од оваквих језера представља светску праксу, којој би и Борско језеро требало да се придружи.

Наиме, овде је осмишљен такозвани „Подбрански аквасити“ – главни летњи спортско-рекреативни комплекс на подручју Плана. Он би требало да се простире на око 13,2 ха.

Инвеститори заинтересовани за ширење Брестовачке бање

Брестовачка бања налази се на око 8 километара јужно од Борског језера а, према мишљењу нашег саговорника, није добро туристички валоризована. Наиме, осим термоминералних извора и геолошке стазе, овде постоји и мноштво садржаја који нису довољно познати широј јавности – културно-историјски споменици, планина Црни врх, споменик природе Лазарев кањон са Злотским пећинама, вулканске купе, ловишта…

– Овде се налази кнежев двор, затим конак кнеза Милоша, па турско купатило које је кнез Милош реновирао и користио. Ту је и хотел Излетник који сада не ради и зграда је у веома лошем стању, иако одређени подаци говоре да је то можда и најстарији хотел у Србији!

Валери Стоилков наводи да су урбанисти Планом генералне регулације на подручју Брестовачке бање предвидели развој бањско-лечилишног туризма, односно унапређење постојећих и градњу додатних садржаја. Поред бањског парка, у зони површине 8,03 ха планирани су комерцијални садржаји за смештај и угоститељство.

Саговорник еКапије каже да је једно приватно предузеће већ купило и реновирало део Брестовачке бање у коме се налази спа центар, и тај комплекс је у добром стању.

– Доста смо сарађивали са инвеститорима на овом подручју, који су исказали жељу да наставе градњу и да врате Брестовачку бању на место на бањској мапи Србије које јој и припада. Неколико улагача најавило је изградњу нових туристичких објеката, а имамо и инвеститора за велику гаражу – најављује Валери Стоилков.