Прочитај ми чланак

АНДРЕЈ ДАНКО: Срби не дајте своју воду, минерале и кључна предузећа!

0

Ако неко треба ускоро да постане члан Европске уније (ЕУ) то треба да будете ви, браћо Срби, рекао је данас председник словачког парламента Андреј Данко и поручио да та земља чврсто стоји уз Србију у осетљивом питању у вези Косова и да тај став неће мењати.

„Живот у Европској унији није лак, али Европска унија је једина алтернатива“, рекао је Данко после састанка са председницом српског парламента Мајом Гојковић.

foto: nspm

 

Словачка, каже, може да пружи пуно информација о грешкама које су се догодиле на путу приступања ЕУ, наводећи да Србија треба да заштити своје природне ресурсе, воду и не треба, каже, да продаје своја кључна предузећа.

Он је додао да је са Гојковићевом разговарао о етичком кодексу који Словачка припрема са Аустријом и другим земљама, истичући да ће усвајање новог кодекса допринети бољем понашању посланика.

Захвалио је на поштовању које је Србија указала словачком народу на тај начин што ће се, као председник парламанте те земље, обратити у Скупштини Србије, што није пракса у иностранству.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић захвалила је на томе што је Словачка доследна да не призна самопроглашену независност Косова и додала да Словачка мора и треба да буде обавештена о процесу дијалога између Приштине и Београда у Бриселу, као и друге чланице ЕУ.

foto: nspm

 

Захвалила је и на подршци коју та земља даје Србији када је реч о пуноправном чланству у ЕУ.

Према њеним речима, са Данком је имала садржајне разговоре будући да је било речи о конкретним облицима сарадње и унапређењу билатералних односа између две државе.

„Наше две државе имају одличне политичке и економске односе, један отворен и сталан дијалог између виског званичника“, рекла је Гојковић и захвалила Данку што је прихватио њен позив и дошао у Србију поводом 100 година од успостављања дипломатских односа две земље.

Гојковић каже да је договрена сарадња два парламента разменом искустава у изради различитих докумената попут Пословника о раду и Етичког кодекса понашања.

Председница скупштине је поручила да мањине како Словака у Србији, тако и Срба у Словачкој представљају додатни подстицај доброј сарадњи и чврст мост вишевековног пријатељства.

Данко: Словени смо, сачувајмо и развијајмо словенски свет, став Словачке по питању Косова остаје једнак и принципијелан

Став Словачке по питању Косова остаје једнак и принципијелан, подржаћемо отворен и конструктиван дијалог, поручио је Данко.

Данко је захвалио на могућности да се обрати на Посебној седници српског парламента, сазваној у његову част, уз поруку да је то највећа почаст коју је могао да му укаже један демократски народ.

Председник Националног савета Словачке указао је да међународна заједница, када је у питању Косово, мора да буде више фер према Србији и поручио да ће Словачка увек бити ту да помогне братском српском народу, што је испраћено аплаузом посланика у српском парламенту.

Истовремено, председник Националног савета Словачке рекао је да је та земља спремна да подржи Србију да буде међу првим земљама које ће ући у ЕУ.

Он је поручио и да је Словачка спремна да Србији помогне на европском путу, својим искуствима као чланица ЕУ, али и из приступног периода.

Поред искустава, Данко је упозорио и на важност дељења грешака Словачке приликом уласка у ЕУ, па Србији поручио да, када до тога дође, сачува више од његове земље природне ресурсе, брендове, национални идентитет и људе.

„Чланство у ЕУ Словачкој је донело напредак на многим пољима, то је један виталан пројекат који захтева реформе, али предности Шенгена, колективне безбедности… су неспорне“, поручио је Данко посланицима.

Он је још једном поновио да ће словачки народ увек бити уз српски.

„Словени смо, сачувајмо и развијајмо словенски свет. Ми лоше схватамо површност, безосећајност и надменост. Данас су те особине у моди. Међутим, наша снага је у томе што имамо велико срце. Вама Србима не морам да говорим колико пута сте морали да устанете, али знам да ћете се поново подићи и бити јаки“, поручио је Данко.

Вучић и Данко о сарадњи, региону, евроинтеграцијама

Са Данком је данас, о билатералним односима, регионалној ситуацији и евроинтеграцијама, разговарао и председник Србије Александар Вучић.

Председник Вучић је констатовао да су билатерални односи Србије и Словачке веома добри и пријатељски, не само због тога што Словачка не признаје једнострано проглашену независност Косова, већ и због искреног братства српског и словачког народа, чијих више од 50.000 припадника живи у Србији.

Председник словачког парламента захвалио је на бризи коју српска држава показује за права словачке националне мањине и очување словачког језика и културе. Он је истакао да са пажњом прати како се председник Вучић бори за независност Србије и највише интересе српског народа.

Вучић је са гостом из Братиславе поделио бригу због учесталих напада на Србе на Косову и Метохији и рекао да је због мира и стабилности важно да се наставе разговори у Бриселу у покушају да се постигне компромис с Приштином.

Он је захвалио Словачкој и за подршку на европском путу, а Данко је поручио да ће Словачка наставити да снажно подржава проширење Европске уније, а пре свега евроинтеграције Србије, за коју сматра да би требало да буде међу првима примљена у ЕУ.

Он је изразио спремност Словачке да са Србијом подели искуства из процеса евроинтеграција.