Прочитај ми чланак

НОВО ОДЛАГАЊЕ НА КОРИДОРУ 10 За исте паре је могао да буде направљен један и по…

0

Најновији рок за завршетак Коридора 10 је крај ове грађевинске сезоне. Једна од незавршених деоница на којој се виде сви готово проблеми који прате изградњу Коридора 10 је деоница дуга осам километара од Српске куће до Левосоја. Након пробијених рокова, раскида уговора, новог тендера и склапања уговора са истим фирмама, увећања цене и обима посла, најновији рок за завршетак ове деонице је новембар ове године.

Деоница Српска кућа- Левосоје једна је од ретких на Коридору 10 коју финансира држава из буџета, а не из међународних кредита. Иако је на готово целом Коридору 10 инвеститор државно предузеће Коридори Србије, инвеститор на овој деоници је Јавно предузеће Путеви Србије, док су Коридори Србије надзор.

Путеви Србије су као извођаче ангажовали конзорцијум приватних фирми Србијааутопут и МБА Ратко Митровић нискоградња.

Посао су започели у августу 2015. и требало је да га заврше у децембру 2016, али се испоставило да је изградња почела по пројекту који је ЦИП израдио још 2008. године и да је стање на терену након седам година значајно промењено. Пројекат је проширен новим послом – регулацијом реке Јужна Морава, без објашњења зашто је уопште потписан уговор по застарелом пројекту.

То је међутим било главно објашњење за померање рока за десет месеци и додатни трошак од око 310 милиона динара.

Испоставило се да то није довољно, па су Путеви Србије, како наводе у одговору Инсадјеру, споразумно окончали уговор са извођачима. Одмах затим расписују тендер за исту деоницу, али је овога пута за завршетак деонице аутопута и петље Бујановац, како је било предвиђено и претходним уговором, уз додати посао на регулацији реке Јужна Морава.

На тендер је стигла само једна понуда истог конзорцијума – Србијааутопут и МБА Ратко Митровић нискоградња. Путеви Србије донели су одлуку да прихватају понуду, а уговорена је цена од 1,5 милијарде динара.

Новинари су од предузећа Путеви Србије тражили одговор на питања о томе колико је посла завршено а колико плаћено према претходном уговору. Из Путева Србије наводе да су радови плаћени по изведеним ситуацијама, односно плаћено је онолико колико је урађено:

– од планираних осам километара аутопута завршено је 82,07 одсто посла, до сада је плаћено 2.77 милијарди динара од уговорених 3,37 милијарди

– на петљи Бујановац завршено је тек 46,26 одсто посла, плаћено је 129 милиона динара од уговорених око 280.

– за додатне радове на регулацији Јужне Мораве са притокама већ је са истим извођачима уговорен посао у вредности од 310 милиона динара. Реализовано је 66 одсто тог уговора и плаћено 205 милиона динара.

Тендер за законито увећање цене

Након што се, према званичним објашњењима, испоставило да ће за завршетак посла бити потребно више средстава, радови су заустављени, уговор је споразумно окончан и расписан је нови тендер који је завршен одлуком Путева Србије да посао, сада у већем обиму, додели истим фирмама.

Првобитно уговорена вредност радова износила је 3,3 милијарде динара. По том уговору исплаћена је 3,1 милијарда пре обустављања радова. Затим је донета одлука о склапању новог уговора са истим фирмама у вредности од 1,2 милијарде динара. Укупна вредност посла ће тако на крају износити око 4,3 милијарде динара.

На питање зашто је посао додељен предузећима са којима је претходно у децембру 2017. раскинут уговор и због пробијања рокова, из Путева Србије одговарају:

„Уговор са извођачем није раскинут већ споразумно окончан из разлога што се сви неопходни радови за пуштање деонице у саобраћај нису могли завршити у оквиру расположивих финансијских средстава“.

На питање шта је гаранција да ће овога пута поштовати рокове, из Путева Србије не крију да је разлог за раскид уговора, нови тендер и нови уговор, заправо то што нису више могли да увећавају вредност радова анексима.

„Закон о јавним набавкама утврдио је могућност анексирања само до 15 % од укупне вредности првобитно закљученог уговора за плаћање додатних радова што у овом случају није било довољно. Због немогућности финансирања непредвиђених радова у оквиру уговорених средстава, менаџмент предузећа је одлучио да се за преостале радове покрене и реализује нова јавна набавка које је у фази закључења уговора с обзиром да се једино јавила иста група понуђача као и за првобитан уговор, али је овога пута водећи партнер Србијааутопут, а члан групе понуђача МБА Ратко Митровић нискоградња“, наводи се у одговору Путева Србије.

Законске пречице?

Путеви Србије су посао доделили једином понуђачу упркос томе што фирме из конзорцијума нису доставиле сву документацију. У записнику о отварању понуда, објављеном на сајту Путева Србије, јасно се види да фирме чланице конзорцијума, између осталог, нису доставиле уверење Пореске управе о томе да су измириле све доспеле обавезе за порезе и доприносе.

Ово је посебно важно у случају фирме МБА Ратко Митровић Нискоградња. Када је овој фирми додељен посао реконструкције Славије у Београду, радници су започели штрајк због неисплаћених плата и доходака и обуставили радове до обећања да ће им зараде бити исплаћене.

Фирме из конзорцијума нису доставиле ни изводе о томе да правно лице и законски заступник нису осуђивани. То је иначе један од обавезних услова за учешће на тендеру по Закону о јавним набавкама.

На питање због чега је прихваћена понуда без извештаја пореске управе о измиреним обавезама, како је то иначе предвиђено Законом о јавним набавкама и да ли су потврде у међувремену достављене, од Путева Србије смо добили следећи одговор:

„Комисија за јавне набавке је на основу 78. ЗЈН, утврдила да су сви чланови групе понуђача уписани у Регистар понуђача на сајту Агенције за привренд регистре, чиме је прибављен довољан доказ да испуњавају обавезне услове из чл. 75. ст. 1. тач. 4) ЗЈН“.

Међутим, члан 78. Закона на који се позивају у предузећу Путеви Србије тиче се једноставне регистрације фирме у Агенцију за привредне регистре, док чланови 75. И 76. јасно наводе да је потребно да понуђач достави доказ у плаћеним порезима и доприносима од пореске управе и и организације за обавезно социјално осигурање.

„Могли смо имати коридор и по“

Деоница Српска кућа – Левосоје само је једна од незавршених деоница, а на свим се јављају слични проблеми који на крају доводе до тога да Коридор 10 још није завршен, а цене радова непрестано се увећавају.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић у априлу 2015. године изјавила је да је цена Коридора 10 увећана за најмање пола милијарде евра.

„За Коридор 10 је пре доста година издвојено 1,1 милијарда евра да се уради. Када буде завршен крајем 2016. године, испашће да смо могли да урадимо коридор и по. Најмање пола милијарде евра дали смо за одштетне захтеве и лошу експропријацију“, рекла је Зорана Михајловић за Политику.

У јануару ове године рекла је да је Коридор 10 за њу већ завршен. Иако је чињеница да се овом послу коначно назире крај и даље на свим деловима Коридора 10 – пројектима север, исток, југ и обилазница Београд – постоје незавршене деонице.