Прочитај ми чланак

КРАЉЕВЧАНИ НЕ ОДУСТАЈУ: Протест настављен и ове недеље

0

Вечерашњи трећи по реду, протести у Краљеву имали су по мало неуобичајени ток и динамику.

Обзиром да су крајем маја, у јеку прославе матура у Краљеву свршени средњошколци а и основци, по традицији окупљају и славе у хотелу „Турист“ смештеном у центру града, то је Иван Матовић шеф одборничке групе „Староседеоца Краљева“ у градском парламенту и један од лидера , ево већ тронедељних протеста, одмах на почетку позвао окупљене да крену у шетњу градским улицама до Аутобуске станице најавивши обраћања.

 

Око двестотине педест демонстраната колико их се окупило ове треће среде, кренуло је до Аутобуске станице носећи разглас, дувајући у пиштаљке и позивајући у пролазу, суграђане да им се придруже.

После шетње кроз пероне станице и без задржавања на њима демострансти су се окупили на оближњем паркигу где им се вечерас, обратио само један говорник.

Био је то Владета Деспотовић бивши радник краљевачког „Аутотранспорта“ који заступа те незадовољне раднике у Организационом одбору ових протеста.

И он је био кратак у свом обраћању, показавши окупљенима да се на станици одвијају уобичајене активности и да како је оне рекао „неко“, убире накнаде које плаћају путници и превозници а да они, бивши радници „Аутотранспорта“ и даље имају велика ненаплаћена потраживања по основу неисплаћених зарада из стечајне масе.

„ Аутотранспорт“ је ,иначе, после неуспеле приватизације из 2007 године , од 2010 радило неколико година у реструктуирању, под својеврсним патронатом града да би, почетком 2016 био оглашен стечај.

Продаја имовине је одлуком стечајног управника, од фебруара 2018 обављана у деловима, продајом кроз такозване четри целине а једну од њих,највећу, ауто-базу и управне зграде купила је Турска Таи Гроуп.

Аутобуска станица је пак, једно време предметом спорних тансакција била дата једном београдском предузећу за наводни, дуг да би касније, а и сада, судским и одлукама стечајног управника била предметом продаје из стечајног поступка.

Распдела новца медијима „окидач“ за протесте

Повод за почетак протеста у Краљеву била је одлука Градског већа о расподели новца за суфинасирање медијских пројеката којом је Телевизија Краљево, која слови за медији близак краљевачким напредњацима дато близу девет милона динара од укупно 14,5 милона динара намењених медијама.

Истом одлуком Градског већа које узгред буди речено и не би требало да учествује у процесу расподеле средстава медијима, друге две локалне телевизије ,КаТВ и телевизија „Мелос“, добиле су по сто хиљада динара.

Као организатори протеста ,на првом и другом окупљању наведена је група од тринаест опозиционих странака Српски покрет Двери, Демократска странка, Демократска странкаСрбије Удружење Староседеоци Краљева и околине ,Покрет за Краљево, Српска слога ,Социјалдемократска странка, Народна странка, Покрет за преокрет, Нова Србија, Доста је било, Здрава Србија и удружење Отписани 2014 , уз подршку дела краљевачких медија и представника незадовољних радника некадашњих краљевачких предузећа која су нестала у транзиционим временима оставивши хиљаде радника без исплаћених зарада и повезаног радног стажа.