Прочитај ми чланак

СРПСКИ ХЕРОЈИ У ДОЊЕЦКУ: Ако не знаш на чијој страни треба да се бориш онда …

0

На позив снајперисте Дејана Берића, предходне недеље у Доњецку је боравила делегација учесника херојске одбране Косова и Метохије од НАТО агресора 1999. године.

У делегацији су били генерал Божидар Делић, војници ВЈ Ђорђе Бојовић и Дејан Петковић и добровољац из Осетије Алберт Андиев. У српској делегацији у својству новинара у Доњецку је боравио и уредник Правде Игор Маринковић.

На Доњецком народном универзитету одржана је трибина на тему части и јунаштва на којој је говорено о НАТО агресији на Србију, односима Срба и Руса, доборовољцима из Русије који су били на Космету и Србима који су дошли у Донбас, и о потреби да се кроз борбу одупре новом светском поретку и неофашизму.

Поред гостију из Србије, студентима и професорима су се обратили и снајпериста Дејан Берић, саветник председника ДНР и писац Захар Прилепин.

Генерал Божидар Делић је окупљеним студентима говорио о улози западних земаља у уништењу Југославије и помагању тероризма на Косову и Метохији. Он је упозорио да је нови светски поредак заправо нови фашизам, а да сад и људи у Донбасу осећају сво зло које тај поредак доноси.

Он је упутио снажну подршку браниоцима Донбаса и подсетио да једино Србија, у окупираној Европи, није хтела Хитлеру да да ни једног војника за напад на Стаљинград.

На предавању је приказан и филм о ваздушним ударима на Косову и Метохији у којима је употребљена муниција са осиромашеним уранијумом.

Алберт Андиев је говорио о свом учешћу у одбрани Косова и Метохије и томе како изабрати страну коју ћеш подржати.

– Ако не знаш на чијој страни треба да се бориш погледај чија деца гину и одабери ту страну – рекао је он додајући да су на Косову и Метохији убијана српска деца, а да сада у Донбасу гину деца ДНР-а.

Дејан Берић је говорио о руским добровољцима који су били у рату на Косову и Метохији и због којих се он нашао прво на Криму, а затим у Донбасу. Он је јако емотивно говорио и о погинулим ратним друговима и о онима који су у борбама били рањени и остали инвалиди.

Током предавања су направљене јасне паралеле између уништавања Југославије, а касније и Србије, и онога што се данас дешава у ДНР-у и ЛНР-у.

Посета бранилаца Косова и Метохије изазвала је велико интересовање медија и јавности у ДНР. Toком свих сусрета домаћини су показивали велику захвалност за подршку и љубав према Србији.