Прочитај ми чланак

ШТА НАМ СПРЕМАЈУ НОВЕ УРЕДБЕ ИЗ ЕУ: Неке ствари би родитељима биле забрањене

0

Док родитељи у Хрватској страхују да неће смети да гледају оцене своје деце без њиховог одобрења, код нас им можда неће бити омогућен приступ е-дневнику.

Општа уредба Европске уније о заштити података коју је Европски парламент усвојио 14. јуна 2016. године (General data protection regulation – ГДПР) ступила је јуче на снагу.

foto: pixabay

 

Према писању хватских портала, осим што се предвиђају драконске казне за компаније и институције, и школама се прописује дужност да штите податке ученика. Такође, њоме се спушта доња старосна граница за одлучивање о властитим подацима са 18 на 16 година.

„То значи да родитељи 16-годишњака не смеју без дозволе свог детета да оду у школу и погледају оцене, изостанке и друге податке о школовању свог детета. Уредба о заштити података прописује и да на огласним таблама у школама више не сме да буде јавног објављивања имена, на пример за упис“, пише на сајту „24сата.хр“.

Какав утицај ова уредба има и да ли овако нешто може ускоро да се очекује у Србији, одговорио је помоћник генералног секретара сектора за надзор повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Златкао Петровић.

„Ова уредба представља страни правни пропис пошто нисмо у Европској унији и она код нас не може имати непосредну примену. За сада утиче само на наше компаније које имају кориснике на подручју Европске уније“, каже он.

Ситуација је нешто другачија када је реч о забрањивању родитељима да виде податке о школовању деце старије од 16 година.