• Почетна
  • ДРУШТВО
  • ПОСЛАНИК СНС: Живи у престоници а узима 50.000 за путне трошкове
Прочитај ми чланак

ПОСЛАНИК СНС: Живи у престоници а узима 50.000 за путне трошкове

0

Дарко Лакетић, иако му породица живи у престоници, наводно путује из Прокупља на седнице парламента и из државне касе за то узима 50.000 месечно

Многи посланици су прави мађионичари, па знају да пред нашим очима једно радно време претворе у три, четири па и више плаћених послова. Најчешћи и најпогоднији трик за стицање бонуса на плату су путни трошкови, иначе једна од омиљених посланичких привилегија.

foto: screenshot

Пример посланика СНС Дарка Лакетића, који у Скупштини води Одбор за здравље, а у Прокупљу Општински одбор странке, показује да се на тој бенефицији може намакнути и цела плата. Иако поседује велики стан у Београду, али и радно место помоћника директора у КБЦ „Др Драгиша Мишовић“, Лакетић је одабрао да на скупштинској каси буде заведен као посланик из Прокупља и да уредно наплаћује своје путне трошкове. Како су објавиле Јужне вести, овај напредњак је током прошле године на благајни Скупштине Србије подигао 608.363 динара само по овом основу. Дакле, уз постојећа редовна примања, Лакетићу сваког месеца плаћамо и више од 50.000 динара због тога што из Прокупља долази на радно место у Скупштину Србије. Занимљиво је и објашњење Лакетића, који за Курир признаје да му породица живи у Београду, да он живи у Прокупљу, а да већину радног времена проводи у Лепосавићу!

Да скандал буде већи, према подацима из имовинске карте, барем оне коју је пријавио, он не поседује аутомобил у свом власништву, па је право питање како је успео да потроши више од пола милиона динара.

Лакетић за Курир, међутим, каже да је истина да има стан у Београду и да у њему живи његова породица.

– Ја живим у Прокупљу, где имам обавезе као председник Општинског одбора СНС у том граду. Ја путујем јер сам практично доле и Скупштина ми плаћа путне трошкове у складу са законом. Поделио сам радно време и 90 одсто времена сам на Факултету за спорт и физичко васпитање у Лепосавићу, а 10 одсто сам у „Драгиши Мишовићу“, што је два, три дана месечно – испричао нам је Лакетић.

Он напомиње да у Скупштини Србије није запослен, па прима само паушал од 27.000 динара. У регистру Агенције за борбу против корупције овај посланик је пријавио месечни приход од 110.000 динара на поменутом факултету у Лепосавићу и 9.000 динара које прима као помоћник директора за медицинске послове КБЦ „Др Драгиша Мишовић“.

– Не знам колико сам узео за путне трошкове протеклих година, али вам понављам да је то нешто што следује сваком народном посланику. Не бих могао да прехраним троје деце и породицу да не наплаћујем путне трошкове и амортизацију. Разумите, осим што сам председник Одбора за здравље, ја морам да водим и локалну политику. Извините, али ја сам један од најугледнији доктора у Топличком округу и једини доктор медицинских наука – изјавио је Лакетић и напоменуо да у Прокупљу живи у стану који је наследила његова супруга.

Путује ли, путује

Покупио милион током 2014.
Лакетићу је ово други узастопни посланички мандат, а 2014. је примљен у радни однос с непуним радним временом у КБЦ „Др Драгиша Мишовић“. Јужне вести су објавиле да је он у 2014. успео да наплати чак 925.992 динара на име путних трошкова и сопственог превоза. Током 2016. примио је 518.734, а за прва четири месеца ове године с благајне је подигао 129.517 динара.

Ново задужење

Лакетић води комисију о НАТО бомбама
Скупштина Србије усвојила је јуче одлуку о избору чланова Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. по здравље грађана и животну средину, чиме је и озваничен рад овог тела и потврђено је да је управо Лакетић његов председник.