Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Нисам неки велики верник; неће ми Црква одлучивати о политици

0

Председник Србије Александар Вучић истакао да не мисли да кључне политичке одлуке треба да доноси црква.

Вучић је такође одбацио оцене да се држава понаша као да јој је СПЦ крива по питању Косова и Метохије.

foto: printscreen

„Не треба Црква да доноси кључне политичке одлуке, а свакако има право да износи своје мишљење“, рекао је председник Србије на питање да прокоментарише писање „Блица“ да је држави само Црква крива за Косово.

Подвукао је да њему Црква није ни за шта крива.

Истакао је да се Цркви не оспорава право да износи своје мишљење, али да он не мора да се са сваком изјавом представника Цркве сагласи.

„Ми смо секуларна држава и веома поштујем цркву. Нисам велики верник, али јесам верник. Не мислим да сам мало учинио и лично, и као председник владе и државе… Тешко да ће се пронаћи неко да је више направио за српску цркву“, поручио је он у изјави новинарима у Бакуу.

Подсетимо, након Сабора СПЦ, на ком је усвојен закључак о Косову, представници СПЦ су били љутити јер је њихов став гурнут у запећак, објавили су медији. У јавности су се појавиле и критике става Цркве о Косову, на шта је одговорио митрополит Амфилохије.

„За Косово важи оно што пише у псалмима: ‘Снага није у броју, снага је у Господу’. КиМ је светиња, то знају сви који имају осећај за истинско људско достојанство“, пренео је лист Данас речи митрополита Амфилохија, са округлог стола на Богословском факултету.

„Али, то не разумеју ови којима је косовски завет поклоњење смрти. То показује колико је ‘брозомора’ завладала и да је време на површину избацило људе који мисле да су неке вође, а не знају да је Царство Небеско једина реалност овог света. Али, то су схватили Срби на КиМ и зато опстају“, рекао је митрополит црногорско-приморски.

Митрополит је нагласио да они који су нападали потписнике Апела за одбрану КиМ сад треба да се суоче са Сабором и поглаваром СПЦ. Према његовим речима, реченицу патријарха Иринеја да „Све што је на силу отето може да се врати, док поклоњено не може никада“ треба да „схвате и наши пуноглавци који не знају шта је народ и истински човек, него све жртвују дебелом цреву, прихватајући евро-америчку цивилизацију која је гора од комунизма“.

Потом му је одговорио Вучић, који је рекао да не жели да одговара на језик увреда, да Цркву поштује, али да то не значи да треба да мисли исто као владика Амфилохије.

„Изабраћу право да размишљам о будућности земље, као што размишљма о будућности народа. Поштујем њихов став, а на језик увреда никад нећу одговарати, не пада ми на памет да у то улазим“, рекао је за Пинк телевизију замољен да коментарише нападе који долазе из Цркве, а у вези с косовским питањем.

Ако неко мисли да је то у реду, каже, он нема ништа против.

„Верник сам, не идем баш сваке недеље на литургију и чини ми се да Црква никад није имала бољи однос с државом, али то не значи да треба да мислим у свему исто као владика Амфилохије“, рекао је Вучић.