Прочитај ми чланак

ПОМЕТЊА У ПАРЛАМНТУ ЗБОГ ДОЛАСКА ЏАФЕРИЈА Вођа ОВК у Скупштини Србије!

0

У Скупштини Србије у радној посети која ће бити организована уочи Интерпарламентарне уније, која почиње у среду, боравити делегација из Парламента Македоније са председником Собрања Талатом Џаферијем на челу!

Како „Ало!“ сазнаје, поједине посланике узнемирила је чињеница да ће се у Скупштини појавити управо Талат Џафери, члан албанске партије ДУИ, у чијој биографији стоји и да је био официр злочиначке ОВК.

Џафери, који је одмах након избора за првог човека Собрања направио скандал тако што је унео албанску заставу у своју канцеларију, својевремено се поносно фотографисао у униформи криминалне и терористичке организације ОВК, што је, према речима нашег извора из Скупштине, и више него довољан разлог да поједини посланици не пожеле да се сусретну са њим.

– То је радна посета, не званична, и Џафери ће, као и остатак делегације из Македоније, вероватно имати састанак са највишим представницима парламента. Међутим, информација о његовом доласку није добро прихваћена међу неким члановима, али ни од посланика Владимира Ђукановића, председника парламентарне групе пријатељства са Македонијом. Ђукановић је чак одбио да се сусретне са њим, наводећи да му не пада на памет да седи за истим столом са злочинцем ОВК – каже наш извор.

Он додаје да је било и оних посланика којима није било јасно зашто би се правио проблем око Џаферијевог доласка.

– Наводили су да је у Србију долазио и Зоран Заев и да су то просто људи који су сада у Македонији на позицијама на којима јесу, те да нема никакве потребе за драмом – наводи наш извор.
Иначе, Џафери је 2012. именован за министра одбране Македоније. Тада је његов избор изазвао велику контроверзу у Македонији.

– ОНА (Ослободилачка национална армија) сада је на челу војске – написала је на својој Фејсбук страници Џаферијева странка (ДУИ) – вишегодишњи мањински партнер у влади Николе Груевског.
Његово именовање је тада изазвало оштру реакцију македонских ветерана који су учествовали у сукобу 2001. године, вођеном између албанских побуњеника и државних снага безбедности, који су запретили протестима због новог министра, који се некада борио против њих као командант 116. бригаде ОНА.

– Због јединица са Џаферијем на челу и њених метака немам пола унутрашњих органа – рекао је тада за БИРН пензионисани генерал Стојанче Ангелов, показујући своје ожиљке, који га још подсећају на бројне операције којима је подвргнут 2001. године.

Џафери је тада изјавио да је његов циљ да оружане снаге претвори у „симбол суживота, толеранције и поштовања различитости“.