Прочитај ми чланак

МАЛОЛЕТНИ НАРКО ДИЛЕРИ: Све их је више и све су млађи!

0

Код Милице С., старе непуних 17 година, полиција је прекјуче пронашла 20 пакетића чистог хероина и 20.000 динара, а њен дечко и вршњак Ђорђе П. напао је полицајца док је претресао Милицу. За кога су радили малолетни дилери?

Како „Блиц“ незванично сазнаје, акција полиције догодила се прекјуче око 15 сати. Знатна количина најопаснијег наркотика нађена је у поседу тинејџерке док је пролазила поред омиљеног окупљалишта младих – београдског Зоолошког врта (Улица Тадеуша Кошћушка). Да није тужно, било би смешно.

Како каже извор из истраге са којим је „Блиц“ разговарао, патрола која је иначе задужена за обезбеђивање Главне железничке станице у Београду наишла је на Ђорђа и Милицу и код девојке пронашла 20 кесица наркотика спремног за уличну продају и 20.000 динара у кешу – новац за који се верује да је стечен управо продајом опијата.

– Младић је вероватно био задужен за „заштиту“ а девојка за пренос и продају робе. Кад су полицајци почели да претресају малолетницу и пришли младићу како би и њега претресли, овај је почео да се буни, напао полицајца и ударио му шамар, наневши му лаке телесне повреде. Обоје ће добити кривичну пријаву: Ђорђе П. за напад на службено лице, Милица С. за трговину наркотицима. Садржај кесица послат је на вештачење како би се дефитивно утврдило која је чистоћа наркотика у питању. У зависности од тога, знаће се и колика је његова тржишна вредност – каже наш извор.

Полиција је, међутим, уверена да тинејџери нису сами могли да дођу у посед оволике количине хероина, већ да су обављали прљав посао за већег „играча“ на нарко-тржишту. Истрага је сада усмерена у том правцу. Више тужилаштво у Београду тек треба да саслуша тинејџере, с обзиром на то да нису ухапшени (пријава иде у редовном поступку). Ако се, којим случајем, деси да открију за кога су радили, могли би да буду и ослобођено кривичне одговорности – то предвиђа и Кривични закон.

Зашто дилери врбују баш малолетнике за посао?

Коришћење малолетника за диловање дроге није новост у Србији. Београдски нарко-кланови увели су ову праксу још почетком века – поготово у озлоглашеном београдском насељу Карабурма – и од тога се до данас није одустало (види оквир). Нема ни разлога: малолетнике штите благе одредбе Кривичног закона, па им се за поседовање чак и веће количине наркотика углавном досуђују само казне појачаног родитељског надзора (поготово када буду први пут ухваћени), веома ретко малолетничког затвора (који је такође благ). Забележени су случајеви у којима су за пренос дроге коришћена и деца – тинејџери млађи од 14 година – који уопште не могу кривично да одговарају, чак ни по малолетничким критеријумима.

„Блиц“ се већ бавио овим негативним феноменом који хара Србијом. У разговору за наш лист, Ламбе Ђорелијевски, шеф Одсека за превенцију наркоманије из Полицијске управе за Београд, објаснио је да дилери траже малолетнике који ће продавати дрогу за њих јер се они и много теже препознају као дилери, тачније мање упадају у очи полицији.

– Малолетници од 14 година су малтене униформисани, исто се облаче, имају исте или сличне фризуре, за разлику од одраслих које готово одмах приметите, на пример по возилима или по неким другим стварима – рекао је Ђорелијевски.

Чињеница да су малолетни дилери продавали хероин управо потврђује да њихова циљна група нису били вршњаци (који углавном конзумирају лаке дроге као што је марихуана или наркотика који се узимају на журкама, попут екстазија или МДМА), већ старији уживаоци опијата.

Ђорелијевски упозорава да би читаво друштво морало да се позабави темом малолетних дилера.

– Под тим подразумевам прво родитеље, јер из куће произилази већина проблема – каже он.

Пад Вавићевих клинаца

Последњи случај разбијања малолетничке дилерске групе датира из 2014. године. Тада је београдска полиција ухапсила М. Б. (29), Р. Ј. (68) и привела четири малолетника због сумње да су на Карабурми неовлашћено производили и продавали дрогу. Како су медији писали, ова група била је блиско повезана са једним од вођа „Алкатраза“ Александром Вавићем.

Посао је текао овако: М. Б. би од непознатог добављача набавио хероин, односио га у стан код Р. Ј., где су га препакивали и предавали малолетницима ради даље уличне продаје. Најмлађи међу приведеним малолетницима имао је само 12 година. Дрогу су растурали по двориштима школа, али и парковима и другим јавним површинама на територији Карабурме. Приликом хапшења, полиција је код осумњичених пронашла и одузела шездесетак пакетића хероина. Заплењени су и вагица за електронско мерење, пиштољ калибра 6,35 милиметара, као и 50.000 динара.

Дилер (16) поломио прст полицајцу

Иван С. (16) приведен је, а затим и пуштен у августу 2015. године након што је у дворишту ОШ „Стеван Дукић“ на Карабурми ухваћен са 23 пакетића хероина, а затим је поломио прст полицајцу који га је хапсио. Након тога га је питао: „Ко ме откуцао?“.

50 пакетића хероина

Двојица петнаестогодишњака ухапшени су 2017. године на окретници аутобуса 35, у близини гробља Лешће у Београду, када их је полиција затекла на примопредаји дроге. Код њих је пронађено 50 пакетића хероина за продају.

Марихуана на малом одмору

Ђак осмог разреда Основне школе „Мирко Јовановић“ у Крагујевцу 2015. године покушао је да прода пакетић марихуане у школи за време малог одмора. У његовој намери осујетила га је наставница биологије, која се у том тренутку ту задесила.

Пола килограма у ранцу

Крајем 2016. године у Београду полиција је на задњем седишту једног таксија, у путничкој торби 17-годишњег младића, нашла четири пакетића са преко 500 грама хероина.