Прочитај ми чланак

КО ЈЕ ПЛАНИРАО ДА УБИЈЕ ЕРДОГАНА – Гулен или Израел?

0

Турске обавештајне агенције наставиле су да спроводе истрагу везано за дојаве које су примиле од различитих извора да би на председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана могао бити извршен атентат током његове посете балканским земљама, пише Ал Џазира.

Дојава је дошла од групе турских држављана који живе у Македонији. Западне обавештајне службе такође су обавестиле своје турске колеге о информацијама да “особе турског порекла припремају атентат на Ердогана током његове посете Балкану“.

Обавештајне службе нису биле у стању да утврде конкретне информације о дану, локацији и начину извођења могућег атентата на председника, али су добиле информације да две особе из групе која планира извести атентат припадају покрету Фетулаха Гулена, како наводи турски лист Yени Сафак.

На сајту овог листа се наводи да постоји повезаност Израела с планом атентата, према истрагама турских обавештајних служби, и додаје се да је Израел послао убице да изврше ову операцију.

Лист преноси наводе портала за војна и обавештајна питања Ветеранс Тодаy да америчка администрација сматра како не може напасти Иран без претходног атентата на Ердогана, и да ће руски председник Владимир Путин бити приморан да одустане од подршке сиријском председнику Башару ал Асаду и да заустави продају оружја Ирану када Ердоган више не буде поред њега.

Заменик премијера Турске Бекир Боздаг, коментаришући дојаве о могућем атентату на Ердогана на Балкану, изјавио је да турски председник није особа која се боји претњи смрћу.

Боздаг се, након што се појавила информација о могућем атентату, огласио на друштвеној мрежи Твитер наводећи да „дојава атентата на нашег председника није ништа ново, стално постоје“.

Рекао је да знају да постоје кругови који желе да униште Ердогана, и подсетио је да је предсједник Турске до данас превазишао многе претње и препреке, завере и игре.