Прочитај ми чланак

Иницијатива НЕМА ПРЕДАЈЕ за бугарску ТВ АЛФА: Шиптари желе и део Бугарске

0

Сан о Великој Албанији неће се завршити на Косову и Метохији, они желе и Македонију и део Бугарске и намеравају да даље продиру у Србију, рекао је Кнежевић за бугарску телевизију "Алфа".

Током самита ЕУ у Софији посвећеном Балкану, у главни град Бугарске дошли су и чланови народне иницијативе „Нема предаја Косова и Метохије”, Дамњан Кнежевић и Огњен Томић, који су осим тога што су протестовали због учешћа представника такозване државе Косова, криминалаца Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја, као и државног врха Србије, Александра Вучића и Ане Брнабић, били гости јутарњег програма бугарске ТВ „Алфа“, у којем су говорили због чега је независна држава Косово опасна за безбедност и опстанак како српске, тако и бугарске државе.

– Наша народна иницијатива „Нема предаје Косово и Метохија“ састављена је претежно од младих људи. С обзиром на то да је на нашу државу извршен велики притисак да она призна независност Косова, односно да такозвана држава Косово добије столицу у УН и постане независна држава,  решили смо да током ове године организујемо низ протеста, шетњи и скупова. Вољни смо да наставимо у том правцу, како бисмо исказали свој став. који је и опште српски, народни став, јер 90 одсто Срба се никада неће одрећи Косова и Метохије. То је за нас просто неприхватљиво – истакао је Кнежевић за бугарску телевизију и додао:

– Све власти у Србији су од 5. октобра 2000. године, па до данас сишле с власти управо због Косова и Метохије. Зато смо уверени да ће и овај садашњи режим Александра Вучића пасти због Косова и Метохије, нарочито уколико призна независно Косово. То ћемо ми и показати на улицама Београда, када будемо извели стотине хиљада грађана који траже да Косово и Метохија буду неотуђиви део Србије.

– Људи из наше иницијативе живе у главном граду Србије, али често су на Косову у Метохији, тако да веома добро познајемо ситуацију и шта се тренутно тамо дешава. Радимо разне хуманитарне пројекте, помажемо наш народ доле, а помагали смо и политичку борбу за опстанак Срба на територији Космета. Упознати смо са ситуацијом у јужној српској покрајини.

– Дошли смо у Софију да искажемо протест и целој Европи и нашим властима, зато што су уопште дошли да на један овакав самит да дебатују и решавају проблеме Балкана са двојицом терориста – Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем, који су председници и премијери такозване државе Косова. Озбиљне државе не смеју да преговарају са терористима, а нови светски поредак форсира нову албанску државу и тера српски народ да прихвати признање Косова, што се никада неће десити, закључио је Дамњан Кнежевић.

– Самит ЕУ у Софији је свакако срамотан, поготово што ЕУ, која пропагира и бори се за људска права и међународно право, сама то исто право крши, доводећи велике злочинце на скупове као што је овај, додао је ОгњенТомић.

– Желели бисмо да пошаљемо једну велику поруку бугарском народу и свим народима на Балкану и целој Европи да се сан о Великој Албанији неће завршити на Косову и Метохији, те да они желе и Македонију и део Бугарске и да намеравају да даље продиру у Србију. Уколико Косово добије столицу у УН у наредних пет година можемо да очекујемо нови рат у Европи. И то свима желимо да поручимо, јер такво је стање на терену, поручио је Кнежевић.

На који начин могу српска војска и народ да сарађују да би се супротставили таквом сценарију?

– Првенствено мора да се поштује међународно право које је максимално погажено. На самиту у Софији су позвани терористи да преговарају у име албанске националне мањине унутар Србије, јер по резолуцији 1244 ми требаа да Косову дамо аутономију у оквиру које би Шиптари на Косову имали своје представнике. Ти представници никако не би смели да буду терористи, који су убијали српску децу или било чију другу децу. Подсетио бих да и дан данас на Косову и Метохији ради „жута кућа“, да се киднапују деца. Додуше сада се албанској и горанској узимају  органи у продају у Западној Европи. Првенствено морамо да се боримо истином, да бисмо направили неки заједнички фронт против таквог једног зла, рекао је Кнежевић и додао:

– Срби и Бугари су православни народ и требало би дефинитивно заједно да се држимо како бисмо опстали у овом новом светском поретку. Такође, треба да се залажемо за Европу солидарности, једнакости, Европу нација где се сарађује на обострану корист. А данашња Европа, која је пројекат новог светког поретка, је поредак у којем се прекрајају државне границе мањих народа сагласно интересима великих сила, а то иде тренутно и на руку Албанцима.

 

На крају су Дамњан Кнежевић и Огњен Томић у студију показали заставу српског Косова са паролом Нема предаје; и том приликом је Дамњан истакао:

– Ово је застава која показује да је Косово саставни део Србије. Косово је митски јако битно Србима. Ми смо сви одрастали на косовском миту и желимо да наша деца одрастају на косовском миту и за то ћемо се борити до краја.