Прочитај ми чланак

ЕНГЛЕСКИ МЕДИЈИ: Русија хоће да цепа Европу, битка за западни Балкан

0

Русија много страхује од тога да ће Балкан постати део Европске уније, пише британски "Индипедент".

Пошто је победила Немачку у Другом светском рату 1945. и преузела контролу на половином Европе, Русија је сматрала да је назад постала владајућа сила у европском задњем дворишту. Међутим, како су САД и Западна Европа успостављали све боље односе и постали све јачи, расла је и руска брига. Нуклеарни арсенал Совјетског савеза, зарђали тенкови, бродови и ордењем окићени генерали нису могли да сачувају руску империју, јер је комунистичка Европа посматрала напредак и квалитет живота грађана ЕУ и одлучила да и она жели исто, пише “Индипендент”.

CC0 / Pixabay

„Циљ цепкати Европу“

Русија је могла да решава проблеме са удаљеном Америком на билатералној основи, али није могла да се помири са идејом о уједињеној Европи, која санкционише “Газпром” на Криму, или једногласно подржава Британију у случају тровања Сергеја и Јулије Скрипаљ. Путин даје предност билатералним односима с појединачним државама у Европи и нимало му се не допада идеја о 28 чланица које заједнички договарају спољну и безбедносну политику.

Због тога је Кремљ помагао партијама које су против ЕУ, попут Националног фронта у Француској, и покушао да утиче на друштвене мреже током кампање за Брегзит. Цепкање Европе на појединачне државе – како би једну по једну излагао притисцима, елиминисао или убеђивао пријатељским енергетским споразумима, а с циљем да замени мултилатерилазам ЕУ билатерализмом – главни је циљ руске политике, пише британски лист.

Следеће бојно поље биће Западни Балкан, где, како је ЕУ саопштила “после готово 20 година у чекаоници ЕУ, шест земаља – Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Македонија, Црна Гора и Србија – могу да очекују да ће се придружити 2025”.

Последње што Кремљ жели јесу нове европске интеграције и непрекидан ланац чланица ЕУ од Егејског мора до Алпа. Већ сада, пише лист, Кремљ користи Србију као оруђе тако што подржава српске реваншисте, који одбијају да се помире с тим да Косово неће пристати на бивши статус аутономне покрајине под српском управом. Русија игра на карту словенства и православља у борби против Косова, у којој већину чине муслимани. Руска новинска кућа “Спутњик” у Београду ужива велики углед, а руски министар одбране Сергеј Шојгу основао је центар за хуманитарну помоћ у Србији, са униформисаним особљем, које необично личи на војску. Српски председник Александар Вучић свако јутро похађа наставу руског језика, а раније овог месеца брже-боље је отпутовао у Москву на инаугурацију Владимира Путина, пише “Индипендент”.

Усредсређеност на Албанију

Сада се Русија усредсредила на Албанију, која се нада да ће започети преговоре о приступању ЕУ. Кључни захтев Брисела је да Албанија заведе ред у правосудном систему, смени судије оптужене за корупцију током владавине десничарске Демократске партије, предвођене Салијем Беришом, који је довео до распада посткомунистичке албанске економије, јер је подстицао систем пирамидалног улагања, због којег је већина Албанаца остала без уштеђевине.

Луилзим Баша, Беришинин наследник, оптужио је високу представници ЕУ Федерику Могерини зато што је упорно захтевала да се смене судије које су на “буразерској основи” сарађивале с политичарима Демократске странке и затражио је помоћ од Трампове администрације.

Америчка компанија за лобирање наводно је добила 875.000 долара како би се Баша фотографисао са Доналдом Трампом на добротворној приредби. Независна истраживања магазина “Мотхер Јонес”, БИРН-А и “Хералда” из Глазгова указују на то је реч о новцу пропутиновски настројеног олигарха, који је средства преко компаније у Единбургу пребацио компанијама за лобирање у Вашингтону.

– Готово преко ноћи Демократска партија Албаније имала је на располагању скоро милион долара како би се умилила америчкој администрацији и у нади да ће проамерички настројени албански гласачи подржати партију која важи за најблискију Трампу.

Да је Демократска партија победила владајуће социјалисте у Албанији предвођене Едијем Рамом, албански снови о уласку у ЕУ били би срушени, а све то се уклапа у руске напоре да допринесе нестабилности Западног Балкана и спречи нормализацију региона, пише “Индипендент”.