Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ: Канцеларија за КиМ као канцеларија за помоћ дијаспори

0

Говорећи о Извештају Канцеларије за КиМ, лидер Двери је истакао да овај извештај не говори ништа о политици ове власти према КиМ, а информације које садржи су као да се ради о НВО која помаже Србима негде у дијаспори.

Обрадовић је истакао да постоје два проблема, оно што пише и оно што не пише у Извештају

„Према овом што пише, као да нам је извештај поднела адвокатска канцеларија која помаже неким Србима у дијаспори“ – рекао је Обрадовић и истакао да је буџет канцеларије изузетно мали, ако је циљ борба за опстанак КиМ у саставу Србије и враћање расељених Срба на КиМ.

Он је рекао да када је власт са нивоа министарства спустили ово питање на ниво канцеларије спуштен је и интензитет рада и бављења овим питањима, као и буџет. Обрадовића је посебно интересовало чиме се бави правна служба ове канцеларије, јер је толики проблем са државном, црквеном и приватном имовином на Косову и Метохији да „има посла за све адвокате у Србији, а не за једну правну службу“.

„Оно што се не види у вашем извештају је шта држава Србија ради да КиМ остане у саставу Србије“ – рекао је лидер Двери и питао ко преговара са тзв. Косовом и са којим мандатом, а интересовало га је и где је шеф Канцеларије и зашто не поштује Одбор за КиМ.

„Они преговарају без платформе, без консултација са Народном скупштином“ – рекао је Обрадовић и додао да то недостаје у извештају – политички кораци државе Србије на окупираном Косову и Метохији.

Он се осврнуо и на изјаву амбасадора Мађарске који је рекао да не разуме Српску листу зашто је подржала владу Рамуша Харадинаја. „Амбасадор Мађарске, која је признала Косово, не разуме, а ево ни ја не разумем шта је политика наше власти – да ли признајете независно Косово или ћете, као што се ми залажемо, прогласити окупираном територијом и наставити борбу“ – рекао је Обрадовић говорећи о опречним изјавама представника власти.

На седници Одбора за Косово и Метохију посланици су разматрали извештај о раду Канцеларије за КиМ за период јануар-децембар 2017. године.