Прочитај ми чланак

ШЕФ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ: „Косово није једини елемент за приступање Србије ЕУ“

0

Он додаје да нема промене формата дијалога Београда и Приштине и укључивања других страна.

(Фото: Јутјуб)

„Нормализација односа са Приштином и напредак у области демократије и владавине права два су главна покретача за улазак Србије у ЕУ. Наравно, Косово је кључни елемент. ЕУ је већ дала до знања колико је то важно и управо због тога и пружа добре услуге у дијалогу. Посвећени смо дијалогу, али напретка мора бити и у области владавине прва“, рекао је Фабрици за „Блиц“.

Упитан да ли ће Србија морати да призна независност Косова, Фабрици каже да ЕУ има статусно неутралан приступ и да је потребна пуна нормализација односа између Београда и Приштине.

„Нормализација треба да буде у облику правно обавезујућег споразума и кроз дијалог ЕУ пружа добре услуге да се до тог циља дође“, навео је он.

Фабрици није желео да коментарише наводе о постојању документа Запада и Америке о Косову наглашавајући да је „стварност таква да се дијалог води уз помоћ ЕУ“.

Према његовим речима, неће бити мењања формата дијалога.

„Дијалог остаје у формату у коме јесте и њему ће и даље добре услуге пружати висока представница Федерика Могерини. Видимо да су обе стране спремне да наставе дијалог у постојећем формату. У том саставу су се накратко састали у Софији тако да очекујемо нови ангажман“, рекао је Фабрици.

Када је реч о споразумима постигнутим у дијалогу, он је рекао да се неки примњују а неки не и додао да је Приштина после снажног инсистирања ЕУ у априлу покренула процес формирања ЗСО.

„Ми константно обема странама причамо да договорене ствари морају да се примене, али у исто време важно је да се гледа шира слика, да се ради на нормализацији односа. Управо је ту поруку висока представница ЕУ Федерика Могерини послала Вучићу и Тачију на Самиту у Софији. Све троје су се сложили да је то пут којим треба да се иде“, рекао је он.

Говорећи о недавном Самиту ЕУ и Западног Балкана у Софији, он је рекао да су покренуте бројне иницијативе које подржавају процес проширења и истичу да је потребан даљи рад и да је економски развој од суштинског значаја, те да је нарочити фокус био на повезивању самог региона, као и региона са ЕУ.

Што се тиче датума за улазак у ЕУ, Фабрици каже да нема пречица и да свака земља мора да спроведе неопходне реформе, а да ће датум природно доћи кад све буде завршено.

„Давање датума може да направи забуну, да се створи утисак да се само чека датум, а у питању је уствари процес. Година 2025. је нека врста хоризонта који је предложила Европска комисија, до када треба да се у самој ЕУ спроведу реформе које укључују области безбедности, економије и проширења“, рекао је Фабрици.