Прочитај ми чланак

НОВО ЗАСТРАШИВАЊЕ: Кинески бомбардери „боцнули“ Пентагон

0

Пентагон је критковао "наставак милитаризације" кинеских положаја на острвима у спорном делу Јужног кинеског мора.

Пентагон је критковао „наставак милитаризације“ кинеских положаја на острвима у спорном делу Јужног кинеског мора.

Print screen Youtube

У Јужно кинеско море је кинеско ратно ваздухопловство први пут довело бомбардере дугог домета, чиме у њихов домет поставља целу југоисточну Азију.

Лист Чајна дејли јавио је раније да је кинеско ратно ваздухопловство спровело обуку узлетања и слетања с бомбардерима Х-6к у Јужном кинеском мору.

Кина има више спорова са својим мањим суседима око острва, коралних гребена и лагуна у тим водама важним за глобалну трговину, богатим рибом и потенцијалним нафтним и гасним резервама.

Кинеско министарство одбране је у петак саопштило да је вежба спроведена на острвском гребену али није навела где или када, додајући само да је она обављена недавно у области јужног мора. У вежбу је укључено неколико авиона Х-6К који су полетели из ваздушне базе и правили симулиране нападе на морске циљеве пре слетања, навело је министарство.

САД које немају никакве територијалне претезније, али инсистирају на слободи пловидбе и мирном решењу спорова без присиле или претње силом критиковале су тај кинески потез, преноси агенција АП.

Портпарол Пентагона морнарички пуковник Кристофер Логан у имејл поруци за агенцију АП рекао је да САД остају посвећене „отвореном и слободном индијско-пацифичком региону“.

„Видели смо те исте извештаје и настављена кинеска милитаризација у спорним деловима Јужног кинеског мора само служи повећању тензија и дестабилизацији региона“, рекао је он.

Азијска иницијатива за поморску транспаретнност, група са седиштем у Вашингтону, установила је да је вежба спроведена на острву Вуди, највећој кинеској бази на Парцелским осртрвима на која права такође полажу Вијетнам и Тајван.

Са борбеним радијусом од готово 1.900 наутичких миља (3.520 километара) бомбардер Х-6К могао би да са острва Вуди има целу југоисточну Азију у свом домету, навела је та организација.

Јужније одатле у групи острва Спратли Кина је изградила седам вештачких острва и опремила их пистама, хангарима радарима и ракетним станицама, чиме је даље ојачала своје територијалне претензије у том воденом току.

САД и друге земље оптужују Пекинг да милитаризује ту област да би Кина ојачала позицију у спору око тих острва. Вашингтон је рекао да се тиме крши обећање председника Си Ђинпинга бившем америчком председнику Бараку Обами да неће милитаризовати ту област. Кина каже да има легитимно право да јача одбрану на тим острвима.