Прочитај ми чланак

КО ВИШЕ РАДИ – жене или мушкарци и када наша деца треба да нађу посао?

0

У Србији је феномен да дете буде центар породице

Прича је иста из године у годину, рећи ће вам свака учитељица. Када прваке питате „Чиме се бави мама“ одговориће вам „Кува, чисти, пегла…“, док на питане „Чиме се бави тата?“ следи одговор „Одмара, гледа ТВ…“.

Деца, наравно, знају само оно што се дешава код куће, а већина је одрасла посматрајући тате како избегавају тзв. „женске послове“. Они додуше воде рачуна о деци, дворишту, врше поправке по кући или се баве рачунима, а млађи парови све су спремније да послове раде подједнако и „заједно“, показало је истраживање Имагес-Србија, представљено на данашњој Мен конференцији.

Закључци су донети на основу разговора са 1.060 мушкараца и 540 жена. Но, шта је са децом?

– Сви ми гледамо америчке филмове у којима деца веома рано почињу да раде и зарађују за свој џепарац. Но, у Србији се развио потпуно другачији тренд превелике заштите детета. Овде се верује да је улога родитеља да „донесе хлеб на сто“, те се малишанима ретко када метла или крпа дају у руке. Девојчице су у томе мало мање заштићене него дечаци, јер понекад кувају или чисте. Када се синови прихвате посла, то је углавном по моделу тате – рекла је Марина Благојевић Хјусон, ауторка истраживања.

У вези са презаштићењем детета, она истиче да је у Србији феномен да дете буде центар породице.

– Неретко се парови венчавају тек када се беба роди и отада они су концентрисани на брак и на породицу, више него на партнерство. У српским породицама партнери махом равноправно доносе одлуке, нарочито када је реч о деци или новцу, но то не искључује појаву насиља над женама. Очева реч је мало „тежа“ када је реч о синовима, а мајке о ћеркама – додаје она.

ЖЕНЕ ХОЋЕ ДА РАДЕ, МУШКАРЦИ И НЕ ТОЛИКО

Такође, у највећем броју породица раде и отац, и мајка. Мизогинситично уверење како је женама највише стало да их муж издражава, пада у воду, осим у најбогатијим и најсиромашнијим категоријама, као и у случајевима да породица има много деце. Половина жена сматра да треба да ради и зарађује.

– То је модел наслеђен из социјализма, али сада упарен са све жељом мушкараца да се ослободе обавезе да само они зарађују. Једна трећина мушкараца би желела да остане код куће и бави се децом, док жена добро зарађује, што је заступљен модел у Великој Британији. Њих 90 одсто би волело да више времена проведе са својим малишанима. Ипак, ово је врло непропоручљив сценарио, осим ако жена не зарађује много новца, ако није ЦЕО или слично. Ипак, добар део мушкараца под „остајањем код куће“ сматра играње са децом и помагањем око домаћег, али не и кућне послове – објашњава социолошкиња.

Браком, као и сексом, најзадовољнији су најобразованији. Исте резултате показало је ово истраживање из 1975. године.

РОДЕ СЕ ЧЕКАЈУ У КАФАНИ

Око 80 одсто мушкараца је рекло да је ишло са својим партнеркама на контроле током трудноће, од чега је 30 одсто ишло на све контроле. Ипак, само 2,4 одсто жели да буде присутан на порођају. Радије би лепе вести примили у чекаоници, кући, кафани.

Ко више ради у Србији – жене или мушкарци и када наша деца треба да нађу посао? Оставите нам одговоре у коментарима.