Прочитај ми чланак

ЂУКАНОВИЋ ПОЛОЖИО ЗАКЛЕТВУ „Били смо СРПСКА ПРОВИНЦИЈА а сада смо најразвијенија..

0

У црногорској престоници Цетињу, полагањем заклетве изабрани председник Мило Ђукановића је данас у подне званично преузео дужност шефа државе.

Ђукановић је заклетву положити пред посланицима Скупштине Црне Горе.

(Фото: Јутјуб)

– Заклињем се својом чашћу на Уставу Црне Горе да ћу дужност председника Црне Горе обављати савесно и одговорно за добро свих грађана наше домовине. Као председник дрžаве посветићу се очувању независности и суверенитета Црне Горе и њеној афирмацији као грађанске, демократске, еколоšке и државе социјалне правде, засноване на владавини права – речи су заклетве коју је изговорио Ђукановић.

– Од опције да будемо провинција проширене Србије, која нам се нудила као атернатива на председничким изборима 1997. године, Црна Гора је у међувремену постала економски најразвијенија земља на Западном Балкану, лидер реформи и преговора са Европском унијом и извесно прва следећа чланица тог савеза – рекао је Ђукановић на Цетињу.

Он је поручио да нова Црна Гора, обавезана према прецима, наставља њихово дело.

Осим посланика, свечаној седници присуствују некадашњи председници Црне Горе, Скупштине и владе, највиши државни функционери и челници државних институција.

На седницу су позвани и чланови владе, верски великодостојници, ректори универзитета, чланови дипломатског кора, нерезидентни амбасадори, војни изасланици одбране и представници међународних организација.

Инаугурацију Ђукановића бојкотоваће опозиција, а један од опозиционих челника, Дритан Абазовић, председник Грађанског покрета УРА, раније је писмом позвао амбасадоре земаља чланица ЕУ да не присуствују чину ступања лидера владајућег ДПС на нову дужност.

– Не идите на инаугурацију, на тај начин направићете највећу услугу Црној Гори. Демонстрираћете делом своју спремност да штитите људска права и темељне слободе, као и тековине идеја на којима почива уједињена Европа, чему стреми истинска грађанска Црна Гора – навео је Абазовић у писму.

Ђукановић је на функцији шефа државе заменио страначког колегу Филипа Вујановића, који је данас окончао трећи председнички мандате.

Поводом инаугурације Ђукановића синоћ је организован на пријем поводом Дана независности, на којем је премијер Душко Марковић захвалио Вујановићу за, како је рекао, петнаестогодишње предано обављање највише дужности у држави.

Марковић је новом председнику, Ђукановићу, истовремено пожелео да од данас, када преузме дужност, са највећим успехом обавља функцију председника Црне Горе.

Ђукановић, који је И лидер владајуће ДПС победио је на априлским председничким изборима освојивши 54 одсто грађана.

Ђукановићу, који је готово три деценије на највшим државним функцијама у Црној Гори, ово ће бити други мандате на позицији председника.

Иначе, организатор свечаности, Скупштина, одлучила се за скромнију инаугурацију на коју су позвани амбасадори и војни изасланици страних држава у Подгорици, те представници политичког и јавног живота Црне Горе.

Ђукановића устав не обавезује на замрзавање лидерске позиције у партији, као што је то у трећем мандату учинио његов претходник Филип Вујановић, да би био „председник свих грађана“.

Уочи избора ђукановића, влада је усвојила закон којим даје шира овлашћења председнику и право да формира свој савет, комисије и радне групе, као стална и привремена радна тела.

Црна Гора је од увођења вишестраначја имала три председника: Момира Булатовића, Филипа Вујановића и Мила Ђукановића.