Прочитај ми чланак

НЕБОЈША СТЕФАНОВИЋ У БЕЛГИЈИ: 40% терористичких напада је финансирано од мафије

0

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефанови изјавио је у Белгији да је скоро 40 одсто извршених терористичких напада у Европи било финансијски повезано с организованим криминалом.

Стефановић је током предавања које је одржао на белгијском Универзитету Гент казао студентима да је пресецање ових токова новца, али и заједничка борба против организованог криминала, кључна за већу сигурност и бољи живот свих градјана.

„Важно нам је да полицијска сарадња буде што боља, јер само кроз заједничку размену информација и безбедносну сарадњу можемо да спречимо тешка кривична дела или да их сведемо на што мањи обим“, рекао је министар, а пренело Министарство унутрашњих послова Србије.

Он је студенте Универзитета Гент упознао са активностима балканских организованих криминалних група, њиховом сарадњом са групама у Јужној Америци и рутама којима се одвија кријумчарење наркотика на Балкану.

„Балканске организоване криминалне групе познате су по тесној медјусобној сарадњи без обзира на постојеће националне, верске или политичке разлике које су доводиле до ратова и сукоба у скоријој прошлости. Балканско полуострво је једна од главних тачака уласка за ширење организованог криминала у Европској унији“, рекао је Стефановић.

Додао је да се борба против организованог криминала не сме сагледавати само као задатак или одговорност искључиво једне државе, већ као обавеза и одговорност свих држава региона, као и Европске уније.

Као примере одличне сарадње, Стефановић је навео неколико заједничких медјународних акција у којима је учествовала српска полиција.

Он се осврнуо и на резултате српске полиције у заплени наркотика и оружја током прошле године.

„У Србији смо прошле године, измедју осталог, запленили више од четири тоне наркотика, одузели 1.881 комад различитог ватреног оружја, скоро 25 килограма експлозива и 47.727 комада муниције“, казао је Стефановић.

Министар је на крају предавања студентима Универзитета Гент рекао да је Србија свесна да у борби против организованог криминала није довољно само усвајати законе у складу са стандардима ЕУ, већ је неопходно да се стално ради на даљем унапредјењу сарадње полиције, тужилаштва и судова, као и на едукацији кадрова.