Прочитај ми чланак

ГЕЈ АКТИВИСТИ РАЗОЧАРАНИ АНОМ БРНАБИЋ: Ништа није урадила за ЛГБТ популацију

0

Премијерка Брнабић могла би нешто да уради за ЛГБТ популацију, али изгледа да неће. Било би срамота да њена влада не регулише истополне бракове, сматра Предраг Аздејковић

Геј активисти кажу да им није много помогло то што Србија има геј премијерку и уверени су да ће још морати да чекају на легализацију истополних бракова, односно да грађански законик, који би их регулисао, неће бити ускоро донет!

Рецимо, у Црној Гори ће посланици у наредним данима расправљати о нацрту закона о истополним браковима и верује се да ће бити усвојен. Наши саговорници нису оптимистични да ће тај пример следити и Србија у ближој будућности.

foto: printscreen

– Једини разлог зашто би Србија легализовала геј партнерство јесте Европска унија. Политичка елита не схвата зашто је потребна легализација, они виде само европске интеграције. С обзиром на то како смо кренули, нећемо скоро бити чланица ЕУ, онда нећемо ни имати претерано брзо геј бракове – каже Борис Милићевић, члан Главног одбора СПС и декларисани припадник ЛГБТ популације, и додаје да ЛГБТ нема капацитет да искористи именовање Ане Брнабић за премијерку, али је ипак њено именовање помогло заједници.

Геј активиста Предраг Аздејковић сматра да премијерка има моћ да нешто уради поводом ЛГБТ заједнице, али да „изгледа неће“.

foto: printscreen

– Надам се да ће Влада регулисати питање истополних бракова, ако не ове, онда наредне године. Било би срамота да Влада Ане Бранабић то не уради. Изгледа да смо ми далеко од Црне Горе по овом питању. То се може регулисати и доношењем посебног закона, Ана је на таквој позицији да, када би хтела – могла би да погура мало његово доношење. Да хоће – реално, могла би.

Он додаје да се откако је она премијерка смањио степен хомофобије, али да ипак активисти морају да је натерају да нешто уради.

– Њен врхунац био је када је хомофобичном министру скренула пажњу, и то је то. Није далеко од истине да је она наша, а да није за нас пуно урадила.

Горан Милетић, регионални директор Сивил рајтс дифендерса за западни Балкан, не верује да ће грађански законик бити скоро донет.

Medija centar Beograd

 

– То је један озбиљан закон и то не може да се уради преко ноћи, али, рецимо, посебан закон о регистрованим партнерствима може бити донет. Када ће то бити омогућено, зависи од политичке воље, а нама би то много значило. Значи нам и то што имамо премијерку која је геј, али нека велика конкретна промена због тога се није десила.