Прочитај ми чланак

ЕРДОГАН РАЗОЧАРАО БОШЊАКЕ: Ипак нам је Србија главни стратешки партнер на Балкану

0

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган разочарао је део држављана Босне и Херцеговине који верују у мит како је БиХ најважнија земља Турској на Балкану, када је изјавио да је то ипак Србија, преноси сарајевски портал Клиx.ба.

Ердоган је рекао и да је трговинска размена Турске и Србије у прошлој години износила више од милијарду долара, као и да је тренутни циљ повећање на две милијарде долара.

foto: screenshot

 

Како се наводи, све више у БиХ се могу чути коментари како Турска само политички подржава БиХ, док новац директно инвестира у суседну Србију.

Бројни држављани БиХ сматрају да БиХ нема никакве директне користи од политичке подршке Турске, односно да нико не живи боље, јер званична Анкара подржава територијални интегритет и суверенитет БиХ.

У Спољнотрговинској комори БиХ саопштили су да је у 2017. години обим размене са Турском износио близу 1,08 милијарди конвертибилних марака, као и да је у такозваним „осталим тржиштима“ или „трећим земљама“ Турска најзначајнији спољнотрговински партнер БиХ, а затим Руска Федерација.