Прочитај ми чланак

БЛИЦ: Махинације шерифа из Куле – искористио функцију да збрине целу родбину

0

Председник општине Кула Перица Видекањић доделио је државно пољопривредно земљиште занатској радњи своје супруге Наталије Видекањић, а путем јавних набавки дао и вишемилионске послове предузећу свог рођеног брата Зорана Видекањића.

Агенција за борбу против корупције констатовала је да је Видекањић прекршио закон и злоупотребио функцију и издала препоруку да се разреши дужности, али је он и даље на функцији. Скупштина општине одбила је препоруку Агенције, а Видекањић је недавно смењен са места првог човека СНС у Кули.

Foto: Opština Kula / Promo

Како прецизирају у Агенцији, против Видекањића је покренут поступак због тога што је у својству председника Општине Кула донео четири одлуке којима се Занатској радњи „Див“ у власништву његове супруге Наталије Видекањић даје у закуп 237,79 хектара пољопривредног земљишта у државној својини по основу права пречег закупа.

У Агенцији додају да је решење о повреди Закона донето и због тога што је утврђено да је Видекањић током вршења функције председника ЈП „Завод за изградњу“, чији је оснивач општина Кула, закључило Уговор о јавној набавци услуга Зимске службе 2016-2017. године вредан скоро шест милиона динара са предузећем „Молиментум“ д.о.о. чији је директор његов рођени брат Зоран Видекањић. „Завод за изградњу“ је са Видекањићевим братом закључило још један уговор путем јавних набавки и то за санацију коловоза, вредан такође око шест милиона динара.

Агенција је донела решење да је Видекањић повредио закон зато што ни у једном од поменутих случајева није обавестио то државно тело да је у сукобу интереса. Решење је објављено у Службеном гласнику 3. јануара 2018, а Агенција је Скупштини општине Кула још 28. децембра 2017. упутила иницијативу за разрешење Видекањића.

У Агенцији кажу да је Видекањић навео да није био у сукобу интереса јер је директор “Завода за изградњу” Дејан Фемић именовао Комисију која је одлучивала о поступцима јавне набавке, те да он није могао да утиче на чланове тог радног тела. Видекањић је рекао и да је Комисија констатовала да је предузеће његовог брата било једини понуђач у оба случаја, те да би било доведено у питање извршавање послова зимске службе да оно није изабрано.

Што се тиче доделе државног земљишта у закуп супрузи, Видекањић је Агенцији тврдио да је предузетничка радња његове супруге право пречег закупа земљишта по основу узгоја животиња остваривала и пре него што је он ступио на функцију председника Општине те да је захтев његове супруге разматрала Комисија за израду годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта, коју је 2015. године образовало Општинско веће.

Зар нико од чланова моје породице не сме да ради

– Ја сам био дужан да донесем одлуку о давању у закуп земљишта по праву пречег закупа јер је моја супруга то право остваривала и претходних година. Ја не могу против закона. Некима је изгледа проблем само то што је она моја супруга, али све је по закону – изјавио је Видекањић за „Блиц“ и додао да је и учествовање фирме његовог брата у јавним набавкама по закону.

– Испада да нико од чланова моје породице не треба да ради, већ треба сви да буду социјални случајеви да се нешто не би погрешно протумачило – каже Видекањић.