Прочитај ми чланак

СВЕДОЧАНСТВО О УЖАСУ ИЗ „КАЈЗЕНА“: Претње, мобинг и робовски положај радника

0

Прошлонедељни штрајк у турској текстилној фабрици Кајзен у Смедереву и откази за седморо радника који су уследили наводно због објава на Фејсбуку, изазвао је пажњу јавности, али слабу реакцију надлежних органа. Троје отпуштених радника Кајзена пристали су да говоре о околностима због којих су остали без посла, али и условима рада у Кајзену.

Срђан Цицмил, Кристина Филиповић и Драгана Невенкић тврде да су њихови откази противзаконити, да је радницима било забрањено да се синдикално организују, али и да су услови за рад генерално лоши, као и плате које су, према њиховим речима, између 25 и 32 хиљаде динара. Жале се и да триста радника углавном добијају уговоре на три до пет месеци, чак и они који су у фирми дуже од две године.

Подсетимо, око три стотине, углавном радница турске фабрике Кајзен у Смедереву штрајковало је 11. маја захтевајући исплату неисплаћених накнада за прековремени рад.

Штрајк је окончан након што је послодавац исплатио заостале зараде и прековремене сате, међутим, седморо запослених је добило отказ, односно раскинут им је уговор о раду.

Радницима је, како наводе, понуђено да потпишу споразумни раскид како не би били кривично гоњени и завршили у затвору због тога што су, како им је објашњено у руководству фирме, постављајући фотографије са штрајка на Фејсбук страницама прекршили одредбе уговора, јер су „објавили поверљиве информације“ и „пословне тајне“.

Међутим, троје радника са којима су новинари Инсајдера разговарали тврде да објављивање слика скупа радника у штрајку на друштвеним мрежама није никаква пословна тајна и истичу да ће због тога поднети тужбе против послодавца.

Откази због штрајка или фејсбука?

„У петак док је трајала обустава рада сликао сам скуп окупљених људи и на фејсбуку написао ‘један сасвим обичан радни дан’. Нигде нисам поменуо реч Кајзен нити било шта слично. Такође, ископирао сам линк са фејсбук профила колегинице која је окачила видео снимак људи који су се у петак враћали са посла. На снимку је колона жена која је, после 10 ујутру када смо рекли да нећемо да радимо, кренула кући. То је чак ван фирме снимљено, на улици“, каже 32-годишњи Срђан Цицимил.

Он објашњава да су отпуштени радници у суботу,дан након штрајка, преко разгласа позивани у канцеларију када им је речено да су прекршили закон и захтевано да потпишу споразумни раскид.

„Запретили су нам затвором у трајању од три месеца до пет година. Нас троје није потписало, четири колегинице јесу“, каже он.

Према њиховим речима услови рада су лоши, норме које послодавац намеће превелике, што потврђује и број прековремених сати. Послодавац је до суботе, када је уплатио заостали новац, Драгани Невенкић био дужан накнаду за 107 прековремених сати. Цицмил је само у марту „скупио“ 57 прековремених сати, који би по закону требало да се плаћају 26 одсто више од основице.

Текстилна фирма „Кајзен“, као део турске компаније „Кардем“, у Смедереву је покренула производњу пре две године и тада је најављено да ће већ за годину дана имати око 800 запослених. Међутим, тамо тренутно ради око 350 запослених упркос учесталој потреби за прековременим радом.

„Многе жене у Србији ћуте, трпе и раде“

Међутим, упркос свему, отпуштени радници истичу да је због недостатка посла у Смедереву, већина спремна да трпи и такве услове.

„Многе девојке су шиканиране у Кајзену. И ја сам претрпљавала мобинг. Али самохран сам родитељ, имам два детета, треба ми посао, тако да смо и ја и већина жена ћутале и радиле. Многе жене у Србији исто тако ћуте, трпе и раде. У истој или сличној ситуацији су као и ја. Једна девојка је добила отказ зато што је превише пута ишла на боловање због детета. Страшне ствари“, наводи 31-огодишња Драгана Невенкић.

Неки од седморо отпуштених радника ће против турског инвеститора поднети и пријаву због незаконитог отказа, а можда и због кршења њихових радничких права.

„Иначе, тај наш штрајк је наводно био нелегалан, јер ми нисмо имали синдикат. А синдикат нисмо имали зато што нам они нису дозволили да га оснујемо. Ми смо хтели да га направимо, али они нам нису дозволили… чак су и некима писали пријаве зато што су хтели да буду предводници синдиката“, каже Цицмил.

Министарство рада „необавештено“

Упркос супротним тврдњама запослених и послодавца, случај штрајка и отпуштања радника у фабрици Кајзен у Смедереву није и неће за сада бити предмет контроле Инпектората за рад Министарства рада и социјалне политике, речено је у Министарству за рад Инсајдеру пре два дана. Разлог је, како тврде, то што не постоји пријава ни радника, а ни пријава послодавца. Министарство је, међутим, не тако давно проверавало сличне наводе у другим компанијама управо и на основу тврдњи у јавности.

„Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Инспекторат рада до сада нису имали притужбе радника, али ни послодавца, када је реч о фабрици Кајзен Смедерево. Министарство верује да би се радници обратили надлежном органу, у овом случају Министарству и Инспекторату, да је било неких нерегуларности и кршења Закона о раду“, наводи се у одговору Инсајдеру на питање да ли је инспекција проверавала наводе који су објављени претходних дана о овој фабрици из Турске.

Након овог одговора Министарства, поставља се питање шта се променило од ванредних контрола Инспектората након писања медија у претходном периоду.

Тако је на пример, након писања медија о петнаестоминутном штрајку радника у јужнокорејској компанији Јура, донета одлука да Инспекторат Министарства за рад спроведе ванредну контролу ове фабрике.

Такође, и на самом сајту Министарства за рад, у одељку о Инспекторату за рад наводи се да се поступак инспекцијског надзора може покренути и по службеној дужности али и по захтеву странке.

Међутим, упркос могућности да покрене ванредни надзор и утврди да ли је било незаконитих отказа, Министарство за рад одлучило је да сачека „званичну“ пријаву.

Слога: Кајзен две године крши закон, а инспекција тврди да нема неправилности

Удружени синдикат Србије Слога оспорио је данас тврдње да није било притужби радника турске фабрике Кајзен у Смедереву. „Инспекција и раније излазила и контролисала раднике којима је менаџмент фабрике претходно на папиру сугерисао шта ће да одговарају на питање“, наводи се у саопштењу.

Синдикат, такође, оспорава наводе пословодства компаније да се прошлонедељна спонтана обустава рада због неспоразума око времена исплате за рад у „режиму прерасподеле радног времена“.

„Тврдње менаџмента да су све своје обавезе према запосленима по основу прерасподеле радног времена испунили у потпуности и на време је веома цинично, јер се ради о класичној злоупотреби радника кроз термин “прерасподела радног времена”, каже се у саопштењу.

Слога сматра да та компанија треба да буде „предмет интересовања институција државе“ и да се утврди „како су две године кршили закон“. Нека покажу сва писана “решења о прерасподели радног времена” које су уручивали радницима пре спонтане обуставе рада, каже се у саопштењу.