Прочитај ми чланак

ОБРТ СИТУАЦИЈЕ: Русија може да погоди већину НАТО циљева у Европи

0

Американци су захваљујући крстарећим ракетама „Томахавк“ добили рат на Блиском Истоку без озбиљнијих губитака, а са великог растојања су и 1999-те разарали Србију и наметнули јој „Кумановски споразум“.

Само, немају више у тој области монопол. Прошле јесени је Русија из Каспијског мора крстарећим ракетама „Калибар“ више него успешно уништавала складишта оружја и муниције и инфраструктуру Исламске државе у Сирији.

Била је то демонстрација нових могућности Сједињеним Државама и NATO.

„Калибре“ су тада лансирали бродови „Дагестан“, „Велику Утјуг“, „Град Свијажск“ и „Угљич“. Узлетело је укупно 26 ракета. Прелетеле су око 1500 километара и уништиле 11 циљева, ударајући највише три метра од задате мете.

„Калибри“ су током лета мењали путању и за 90 степени, а висину – од 50 до 1800 метара.

„Калибри“ које Русија извози имају домет до 300 километара. Западне војне шпијунаже су до удара из Каспијског мора сматрале да те ракете – којима располажу Оружане снаге РФ – имају домет од 600 до 800 километара. И, биле су више него непријатно изненађене када се показало да лете и целих 1.500 километара. Што значи: вероватно и даље.

 Управо те ракете – односно бродови и подморнице који их носе – одсад ће стално „дежурати“ у Медитерану. По одлуци Владимира Путина.

 Одмах су се наметнула два питања. Због чега? И: шта ће све бити у њиховом домету?

На Западу су већ израчунали да „Калибри“ из Средоземног мора стижу до свих европских чланица NATO осим Португала и Исланда јер „добацују“ и до Мадрида и до југа Енглеске и Скандинавије. У њиховом радијусу су и фактички цела Саудијска Арабија и северна Африка.

„Калибри“ могу бити лансирани и испод воде. Поврх свега: практично и са сваке тачке у Црном мору.

Те крстареће ракете могу да лете и само пет метара изнад тла, што их чини невидљивим за радаре.

На стално дежурство „Калибара“ у источном Медитерану одмах је одреаговао командант Ратне морнарице САД у Европи и Африци адмирал Џејмс Фого.

Рекао је: „Спремни смо да се бранимо од руских бродова са крстарећим ракетама „Калибар“. Али, ми не желимо конфликт са другим земљама које су војно присутне у региону“.

Незванично, ракете „Калибар“ имају крајњи домет око 2.500 километара.

Засад их носе подморнице класе „Јасењ“ и „636“, као и руске фрегате класе „11356“ и други ратни бродови.

Руско хиперсонично оружје које ће моћи да погоди било које место у свету за неколико минута биће спремно до 2020. године!