Прочитај ми чланак

НОВА ШЕФИЦА ЦИА-е: Учествовала у мучењу мушкараца и трудница

0

Амерички Сенат потврдио је јуче именовање Ђине Хаспел за новог шефа Централне обавештајне службе (ЦИА) упркос контроверзном детаљима њене биографије и улоге у програму испитивања заробљеника након напада 11. септембра 2001. године на САД. Први човек САД одмах се огласио на Твитеру честитком Хаспеловој, на коју се надовезао Сноуден и изнео још теже оптужбе на њен рачун од оних познатих у јавности.

Сноуден је уз честитку Доналда Трампа Ђини Хаспел и додао да је Хаспелова „одговорна за мучење трудница“.

foto: flickr

– Напомена: Ђина Хаспел учествовала је у програму мучења који је укључивао пребијање (невине) труднице, анално силовање храном мушкарца који је покушао да одбије ту храну, као и смрзавање до смрти окованог затвореника. Она је лично написала наређење да се униште 92 траке о тортури ЦИА – написао је Сноуден.

Хаспелова је иначе Трампов предлог за новог шефа ЦИА. Њено именовање изазвало је велики отпор у америчкој јавности, али и широм света.

Ко је Ђина Хаспел?

Хаспелова је професионални обавештајац са дугогодишњим стажом у агенцији. Током 30 година рада у ЦИА, напредовала је до места заменика директора те агенције, чима је постала прва жена на тој позицији. Именовањем на позицију директора ЦИА, постала је прва жена на тој функцију коју је пре ње обављао Мајк Помпео, нови државни секрета САД.

Иако су њену каријеру хвалили ветерани обавештајне службе, укључујући бившег директора Националне обавештајне службе Џејмса Клапера који је недавно смењен, Хаспел је широј јавности позната као оперативац задужен за тајне операције и управница тајног затвора на Тајланду где су спровођене озлоглашане испитивачке методе које многи сматрају мучењем.

У том затвору над два осумњичена члана Ал-Каиде примењиван злогласни „вотербординг“ – метода симулирања дављења наливањем водом што се сматра обликом мучења. Код мучења тзв. методом „вотербординга“ заточенику се прекрије лице крпом на коју капа вода. С обзиром да вода тако не доспева у душник, заточеник у правилу остаје жив, али стално има утисак да ће се под водом удавити.

Према извештају Сената, забележен је и случај једног затвореника који је изложен том начину привидног утапања чак 83 пута у року од неколико дана. У извештају се наводи како је ова врста мучења стално изазивала грчење, повраћање и падање у несвест, а према протоколу саслушања се у једном тренутку за жртву каже да „не одговара на надражаје“ – другим речима, изгубила је свест.

„Градијан“ је писао да је сама Хаспелова тражила да се униште снимци на којим је забележен такав вид мучења.

Хаспелова је на саслушању у Сенату обећала да неће поново покренути програм за притварање и испитивање осумњичених за тероризам иако је Трамп рекао да подржава оштре методе испитивања.

Сенатор републиканац Дожн Мекејн, који је мучен током петогодишњег заробљенишва у затвору у Вијетнаму, раније је изразио противљење постављењу Хаспелове.