Прочитај ми чланак

ЗАШТО СУ УКРАЈИНСКИ ВОЈНИ ДЕЛФИНИ ОДБИЛИ ДА СЕ „БОРЕ“ за Русе?

0

Тренирани украјински делфини, које је Русија заробила 2014. године, одбијају да сарађују са тренерима, као и да једу. Украјина је, још од совјетских времена, имала трениране делфине који су у Кримском војном центру за делфине обучавани да упозоравају на нуклеарни напад и да обављају друге војне задатке у мору.

Пре четири године, Руси су, после припајања Крима, заробили делфине. И поред тога што је Украјина тражила да они буду враћени, ови „морски ратници“ су остали у заробљеништву.

Неки верују да је Руска војска планирала да их обучи и створи од њих руске војнике, док руски извор тврди да су њихови инжењери развили „нове акваријумске технологије за нове програме који би још ефикасније искористили подводне вештине делфина“.

Четири године касније мало тога планираног је спроведено у дело, а већина делфина је угинула, пише британски Гардијан.

Борис Бабин, представник Владе Украјине на Криму, каже да су делфини дали своје животе бранећи своју земљу. Они су поступили „патриотски“, одбијајући да следе наређења или да једу храну „руских освајача“, па су због штрајка глађу, на крају, угинули. Он је за украјински лист Обозревател рекао да су „делфини били часнији од неких људи у војној униформи“.

„Обучене животиње одбијале су не само да сарађују са Русима, већ и да једу њихову храну, и ускоро су угинули. Многи украјински војници су своју заклетву и лојалност схватили мање озбиљно од делфина“, истакао је он.

Неки су, међутим, напали Украјину за лоших услова држања животиња. Украјински политичар Владимир Олеиник је за радио Спутњик рекао је да Украјина увек покушава да криви Москву, „и када свако нормалан може да види да се ту ради о пропаганди и причама“, као и да о делфинима није вођено много рачуна ни под једним режимом.

Посланик руске Думе Дмитри Белик раније је изјавио да су сви делфини који су служили у Украјини продати или да су умрли природним путем пре 2014. године. Како је рекао, овде се не ради о патриотизму јер је Украјина већ демилитаризовала делфине, као и да су они дуже време служили само у комерцијалне сврхе, преноси Недељник.

Делфини су познати по томе што, слично псима, изражавању лојалност људима. Они су повремено умели да одбијају храну када би им партнер умро или би престајали да дишу када су раздвојени од људи за које су се везали. Гардијан, због тога, закључује да прва верзија и није баш сасвим немогућа.

За сада се зна само да је Русија 2016. године објавила једни тендер за набавку пет делфина и да их је довела из московског центра, иако никада није било објашњено због чега. Можда да би они украјинске делфине могли да убеде да „промене“ страну.