Прочитај ми чланак

ПОЗИТИВНА ДИСКРИМИНАЦИЈА: Роми ће у школама бити повлашћенији од друге деце

0

Сви смо чули за позитивну дискриминацију. Неки је одобравају, други не. Ипак, да ли је заиста у реду оно што ће се ове године као ново правило примењивати на пријемним испитима за средње школе и факултете?

Реч је о томе да ће ђаци који су се до 14.05. ове године изјаснили као Роми (довољно је било да се уз сагласност родитеља тако изјасне, никакви „докази” нису били потребни) имати боље услове за полагање пријемног испита од осталих. Тачније, број бодова на основу успеха из школе и на основу завршног испита биће увећан за 30% од броја који им недостаје до 100 бодова. Шта то значи?

foto: flickr

То значи да ће детету ромске националности које тачно уради 10 задатака, а 10 уради погрешно бити призната и 3 погрешно урађена задатка.

Није спорно да Роми јесу на известан начин дискриминисани у друштву, али да ли то значи да је у реду да пре неког ко је учио више добију место у школи или на факултету? Да ли је неко размишљао како ће се осећати дете које ће се у жељеној школи наћи „испод црте” јер је неко добио бодове само на основу националне припадности?

foto: srbijadanas

Шта ви кажете, да ли је ово исправан потез или не?