Прочитај ми чланак

ЛИТУРГИЈА У МОСКВИ Патријарх Иринеј ће молити Путина за помоћ са Косовом!

0

Патријарх српски Иринеј служиће заједно са патријархом московским и све Русије Кирилом литургију у Катедралном саборном храму Христа Спаситеља у Москви 24. маја, поводом државног празника Дана Ћирила и Методија.

Извесно је да ће литургији и прослави која ће уследити након тога присуствовати и руски председник Владимир Путин, а како „Ало!“ сазнаје, поглавар СПЦ искористиће ту прилику како би попричао са Путином и искрено га замолио да нам помогне по питању јужне српске покрајне у овом тешком моменту за наш народ.

Фото: spc.rs

– Патријарх је испланирао да након свете литургије приђе руском председнику и да га лично моли да нам помогне са Косовом. Рећи ће му да зна да га је председник Александар Вучиц недавно већ молио за помоћ и да му је он обећао да нас неће оставити саме, али да, ето, и он жели да га подсети на ту нашу рак-рану и силне притиске којима смо по том питању изложени са свих страна. Патријарху је Косово стално на уму, он лично верује у све што ради председник и максимално га подржава, али га плаше утицаји западних центара моћи и њихове намере и уверен је да нам братска Русија много може помоћи – каже наш извор из СПЦ.

Патријарх Иринеј се са Путином видео и у децембру прошле године и водили су веома срдачан и искрен разговор. Сусрели су се у Путиновој резиденцији када је организовао пријем за патријарха Кирила и предводнике делегација православних цркава који су боравиле у Москви због учешћа у свечаностима поводом стогодишњице васпостављења патријаршије у Руској православној цркви, а међу важнијим гостима тада је био наш патријарх. Путин је том приликом Србима послао важну поруку преко поглавара СПЦ.

Како смо и тада писали, патријарх је, између осталог , Путину рекао: „Хвала вам што чувате Србе и Србију”, на шта му је уз осмех и изражавајући дубоко поштовање први човек Русије одговорио: „Светости, ми смо братске земље, тако ће бити увек.“

Руски патријарх упутио лично писмо

Иначе, руски патријарх је Иринеју упутио лично писмо у којем га је позвао да 24. маја буде његов гост на додели награде у Кремљу, али и на свечаности поводом државног празника. Писмо руског патријарха је српском патријарху у Патријаршији свечано уручио председник Међународног фонда јединства православних народа Валериј Аркадјевич Алексејев, у присуству амбасадора Русије Александра Чепурина и министра без портфеља Ненада Поповића.