Прочитај ми чланак

КОСОВСКА ВЛАДА покренула „план Б“?

0

Влада самопроглашеног Косова покренула је „план Б“ за трансформацију Косовских безбедносних снага у војску, јер је због вета српских посланика немогуће то учинити путем уставних амандмана, јавља приштински лист „Коха диторе“.

Нови план за трансформацију Косовских безбедносних снага, како се наводи, предвиђа период од 10 година током ког ће бити извршена транзиција.

© AP Photo / VISAR KRYEZIU

Законски пакет који се односи на организациону структуру КБС послат је канцеларији такозваног премијера и након што прође кроз процедуру биће представљен кабинету владе. Затим се шаље на гласање у скупштину. Документ не предвиђа моменталну трансформацију, како што је покушано пре четири године, већ ће уклонити нека ограничења у вези са капацитетом, мандатом и мисијом КБС, пренео је лист.

У канцеларији премијера потврдили су да је законски пакет за КБС послат из релевантног министарства, да је стигао у владу, али да се још није нашао на седници владе.

„У интересу владе је да се ово догоди што пре, али увек у сарадњи са стратешким партнерима“, навели су из канцеларије премијера за „Коху“.