Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Наш посланик је смењен због позива Рускињи

0

Посланик Двери Иван Костић је смењен с места председника Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону.

Двери разлог за то виде у томе што је Костића у Скупштину позвао једну посланицу из Русије, због чега су представнике власти наводно критиковали западни званичници.

Уместо Костића је на ту дужност изабран досадашњи заменик председника тог одбора, Миодраг Линта из посланичке групе Српске напредне странке (СНС).

За заменицу председника Одбора је данас изабрана посланица Социјалистичке партије Србије (СПС) Мирјана Драгаш.

Посланик СНС Александар Марковић који је предложио смењивање Костића, рекао је да су имали добру сарадња и коректан однос и да ће због тога „пропустити прилику да образложи свој предлог“.

О Костићевом раду нико од посланика владајуће већине такође није изнео замерке.

Миодраг Линта који је преузео функцију председника, рекао је да није у питању „политичка егзекуција“, већ да је „нормално“ да се после две године од конституисања Одбора, анализира рад и да се покуша „новом енергијом радити још јаче и боље“.

Иван Костић је казао да је током његовог мандата учињено много на односима са Србима у дијаспори и региону, да је покренут низ пројекта, да је углавном имао коректну сарадњу с члановима Одбора, али да је ипак наилазио и на тешкоће само зато што је представник опозиције.

Костић је нагласио да је радио мимо страначких интереса и да не разуме зашто питања и теме које се тичу тог одбора, не могу да се обављају заједничким радом и без „страначке острашћености“.

Он је замерио што су укинути министарство за дијаспору и канцеларија и што се већ неколико година не постављајдиректор Управе за дијаспору.

Као највероватнији разлог његовог смењивања Двери виде то што је на позив Костића у Скупштину дошла заменица председника Одбора Државне Думе Русије за безбедност и борбу против корупције Наталија Поклонскаја, због чега су представници власти морали да иду на „рибање“ код западних партнера – рекао је лидер Двери Бошко Обрадовић.

„Можда је разлог за смену нешто што није изречено овде, а то је долазак Поклонскаје због које је владајућа већина изрибана и медијски пребачена одговорност за њен долазак на мене лично, а ја са тим нисам имао апсолутно ништа. Али ево, ми преузимамо одговорност за њен долазак и ако морате западним менторима да се због тога извините ви то урадите, ми преузимао одговорност“, рекао је Обрадовић.

Он је указао и да су Одбор за дијаспору од 2008. године водили углавном представници опозиционих странака и навео да СНС сад уводи „епохалну новост“ и укида да то мало парче које је опозиција имала десет година.

Костић и Обрадовић су рекли и да ће Двери остати крајње коструктивни и добронамерни према раду тог одбора који је, како су навели, један од најважнијих и покрива централну тему тог покрета.