Прочитај ми чланак

ПОДРЖИМО: Спутњикова акција подршке на друштвеним мрежама руском новинару у УКР

0

Агенција МИА „Русија севодња“ на друштвеним мрежама покреће хаштаг #ThruthNotTreason као знак подршке Кирилу Вишинском, руководиоцу портала РИА Новости Украјина, који је ухапшен 15. маја и кога је Кијев осумњичио за државну издају.

Новинар Вишински је ухапшен јуче испред свог стана. Дуго нико није знао ко га и где га је одвезао. Управо у то време је почео вишесатни претрес просторија РИА Новости Украјина и станова новинарке МИА „Русија севодња“ Људмиле Лисенка и шефа представништва агенције у Украјини Андреја Бородина.

Према информацијама адвоката Вишинског, новинар је пребачен из Кијева у Херсон, где се налазе канцеларије украјинског тужилаштва „аутономне покрајине Крим“.

Супруга руског новинара је рекла да њен муж има озбиљне здравствене проблеме и да мора да узима лекове. Међутим, она не зна шта се десило са њим.

Служба безбедности Украјине сумњичи новинара за државну издају. Максимална казна за то кривично дело према украјинском закону износи 15 година затвора.

Служба безбедности тврди да се Вишински бавио „субверзивним акцијама на Криму“ и да је подржавао ДНР и ЛНР.

Москва изражава одлучујући протест због упада кијевских безбедњака у РИА Новости Украјина, а понашање званичног Кијева у овој или сличној ситуацији је недопустиво, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Поводом непријатног понашања званичних украјинских власти према представницима руских медија, као и представницима медија других држава, укључујући Украјину: изражавамо одлучан протест због упада украјинске полиције у МИА ’Русија севодња‘“, рекла је Захарова на брифинга.

Она је нагласила да одговарајуће међународне структуре, којима се Министарство иностраних послова Русије већ обратило, треба јасно и недвосмислено да изјаве да је овакво понашање Украјине недопустиво и да затраже да новинар буде ослобођен, а да се према другим новинарима више не примењују сличне акције.

„Руска страна ће урадити све како би руски грађанин био ослобођен и да се према другим представницима медија, били то руски грађани или руски медији, такве акције више не спроводе“, нагласила је Захарова.

Припадници Службе безбедности Украјине упали су јуче у редакцију РИА Новости Украјина у Кијеву и извршили претрес.