Прочитај ми чланак

ВУЧИЋЕВ ПРИЈАТЕЉ ЕРДОГАН У ЛОНДОНУ: Британија прави пријатељ Турске

0

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас, на почетку тродневне посете Великој Британији, да је та земља "савезник, стратешки партнер, али и прави пријатељ" Турској.

Ердоган је, говорећи на форуму Татли дил о турско-британским односима у Лондону, истакао да је британска влада у јулу 2016. године одмах осудила покушај државног удара усмерен против њега, и додао да Турска „никада неће заборавити ту солидарност“, преноси АП.

Према његовим речима, билатерална сарадња две земље је порасла, нарочито од одржавања референдума у Турској којим је већа извршна моћ дата председнику.

Он је оценио и да се дубоке везе две земље најбоље виде у трговини и заједничком циљу – повећању обима трговине са 16 на 20 милијарди долара, али и сарадњи у области одбрамбене индустрије.

У оквиру посете, Ердоган ће се у уторак састати са британском премијерком Терезом Меј и краљицом Елизабетом, а како је рекао уочи путам, са Меј ће разговарати о билатералним, регионалним и међународним темама.

 

Између осталог, разговараће се о последњим дешавањима на Кипру, као и о „заједничком акционом плану“ на Блиском истоку, посебно у Сирији, Ираку и Ираку.