Прочитај ми чланак

ЗАПАД СПРЕМА СПОРАЗУМ: Косову УН, Србији ЕУ?

0

Београд -- Западне земље - САД, ВБ, Француска, Немачка и Италија, састале су се у Вашингтону да би разматрале разговоре Београда и Приштине.

Како наводе медији, политички директори за Западни Балкан пет западних земаља састали су се на консултацијама око финалне фазе дијалога Београда и Приштине који би требало да се одржи наредних месеци и да се крунише финалним споразумом између страна, за који се очекује да резултира нормализацијом односа.

До сада се мислило да ова нормализација не подразумева признање Косова од стране Србије, већ само признавање реалности, односно дозвољавање учлањења Косова у УН, што би Србији омогућило чланство у ЕУ.

Међу западним дипломатама, наводе медији, већ постоји усаглашеност око онога шта би се могло сматрати водећим начелима. Једно од тих начела је да је „боље да нема никаквог споразума, него лошег споразума“ између страна.

Лош споразум би био подела Косова и нечега попут Републике Српске на Косову, пишу медији, позивајући се на неименоване изворе.

У циљу овога, осим Брисела, разговори се одржавају и у другим центрима, попут Берлина, а наводи се и да је немачка канцеларка Ангела Меркел већ била позвала у свој кабинет српског председника Александра Вучића два пута, као и да се у среду састала са косовским председником Хашимом Тачијем.