Прочитај ми чланак

ЗЛАТИБОР: Општина Чајетина домаћин Спортских игара младих

0

Спортске игре младих су највећа манифестација аматерског спорта у Европи, чији је основни циљ промоција здравог начина живота и пријатељства. Ове године Спортске игре младих у Србији славе 5. рођендан, у Хрватској 22. а у Босни и Херцеговини 8. Спортске игре младих подржане су од стране Међународног олимпијског комитета. Чланице су Спортског савеза Србије и Савеза за школски спорт Србије.

Караван радости и пријатељства Спортских игара младих Србије ове године одржава се у 20 градова на територији Републике Србије међу којима је и општина Чајетина.

Општина Чајетина у сарадњи са Спортским савезом општине Чајетина, у петак 11. маја са почетком у 11 часова на Краљевом тргу на Златибору биће домаћин манифестације и организовати свечано отварање Спортских игара младих у којима ће учествовати више од хиљаду малишана из целе Србије. Након церемоније отварања Игара, деца ће се такмичити у задатим дисциплинама на спортским теренима на Златибору.

Циљ Спортских игара младих Србије је окупљање што већег броја деце и младих како би они на којима свет остаје, дружењем кроз спорт и забаву, заједно са младима из региона развијали своје друштвене вредности чиме би избегли бреме данашњице  која у великој мери има негативни тренд  дроге, насиља и свих врста интолеранције.

Вредност пројекта Игара такође су препознале многе институције и бројни угледни појединци из спортског, културног и јавног живота, како региона тако и Европе.

Спортске игре младих подржава :

Европски парламент
Влада Руске Федерације
Међународни олимпијски комитет
Светска фудбалска федерација
Премијер лига
Светска рукометна федерација и многи други…
Манифестација је регионалног нивоа и веома је важна. Ово није обично такмичење деце, већ спајање деце региона.
Спортске игре младих  придружују се Министарству просвете, науке и технолошког развоја у заштити деце и младих од насиља и развијању позитивног система вредности.
У 2018.години Караван радости и пријатељства Спортских игара одржаће се у 20 градова на територији Републике Србије.
У још 20 места одржаће се турнири у малом фудбалу Кока Кола Куп Србије 2018. а у још 20 места у сарадњи са Савезом за школски спорт Србије, организују се промотивне активности и такмичење у атлетици и између две ватре.

Свечано отварање Спортских игара младих за регион заказано је за 25.мај у 10 часова, на Централном градском тргу у Сремској Митровици.

ДРЖАВНО ФИНАЛЕ СИМ СРБИЈЕ 2018. одржаће се у периоду од 23.јула до 29.јула у Београду.
ВЕЛИКО МЕЂУНАРОДНО ФИНАЛЕ, на коме учествују победници из Србије, Хрватске и БИХ, у 10 спортова,  на програму је у Сплиту, од 20.08.  до 26.08.2018. године